Skoči do osrednje vsebine

Socialnovarstveni zavodi seznanjeni z načrtom zaščite in reševanja, uporabniki na varnem

Ministrstvo za solidarno prihodnost, pristojno za področje dolgotrajne oskrbe, se je seznanilo z aktivacijo državnega načrta zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, ki se je danes dopoldne razvil na območju Trstelja.

Operativna skupina za krizno upravljanje na ministrstvu pozorno spremlja situacijo na terenu. Ob aktivaciji državnega načrta in sprejetih ukrepih je skupina nemudoma stopila v stik z vsemi deležniki izvajalci socialnovarstvenih storitev na prizadetem območju in posredovala operativna navodila za ravnanje v dani situaciji. Skupina je izvajalce pozvala tudi, naj sami pozorno spremljajo situacijo na terenu in dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb. Ministrstvo ostaja v stiku z izvajalci in jim bo v skladu s svojimi pristojnostmi v primeru večje ogroženosti nudilo vso potrebno pomoč in podporo.

Izvajalci socialnovarstvenih storitev (domovi starejših, centri za usposabljanje, delo in varnost, varstveno-delovni centri in drugi) sicer poročajo, da njihovi uporabniki in zaposleni za zdaj niso neposredno izpostavljeni nevarnosti. 

Minister Simon Maljevac ob tem poudarja: »Ob takšnih dogodkih je naša glavna skrb varnost ljudi v socialnovarstvenih ustanovah, tako zaposlenih kot uporabnic in uporabnikov. Razmere v naravi in družbi so vsako leto bolj neukrotljive, zato je toliko bolj pomembno, da izkazujemo najvišjo mero solidarnosti in pomoči - na sistemski in medosebni ravni. Danes je ključnega pomena, da so ljudje na varnem in da so vsi postopki za zaščito in varovanje v teku.«