Skoči do osrednje vsebine

Vlada iz zakonodajnega postopka umaknila predlog zakona o sodniških in tožilskih plačah

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z Informacijo o vsebini Dopolnilne odločbe Ustavnega sodišča številka U-I-8/24-23 z dne 30. maja 2024, s katero je določilo način izvršitve Odločbe U-I-772/21 z dne 1. junija 2023.

Glede na dejstvo, da je Ustavno sodišče določilo način izvršitve odločbe, ki zaradi posebne zakonske ureditve vpliva tudi na plačne razrede državnih tožilcev in državno odvetniške funkcionarje, sprejem posebnega zakona ni več potreben.

Zato vlada iz zakonodajnega postopka umika Predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede.

Navedena Dopolnilna odločba Ustavnega sodišča se neposredno nanaša na plače sodnikov rednih sodišč. Pri njeni realizaciji je treba upoštevati tudi zakonsko ureditev, ki velja za državne tožilce imenovane po Zakonu o državnem tožilstvu, in državno odvetniške funkcionarje, ki so bili imenovani na podlagi Zakona o državnem pravobranilstvu, po kateri se plačni razred državnih tožilcev in državno odvetniških funkcionarjev določa enako kot to velja za sodnike.

Navedeno pomeni, da se bodo plače za mesec avgust 2024 izračunale po novi plačni lestvici tako sodnikom rednih sodišč kot tudi državnim tožilcem in državnim odvetniškim funkcionarjem,

Pri izračunu plač sodnikov za plačilo sodniške službe se upoštevajo plačni razredi sodniških funkcij kot so bili v veljavi na dan 1. junija 2012, usklajeni s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od 1. junija 2012 do 31. decembra 2023, kar po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije znaša 26,2 odstotka.

Vir: Ministrstvo za pravosodje