Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. julija 2024.

Požari v naravnem okolju

Okoli 10. ure je zagorelo na Krasu, in sicer v bližini naselja Škrbine, ogenj pa se je zaradi močnega vetra razširil po pobočju Trstelja in sosednjega Kačnika. Aktiviranih je bilo 145 gasilskih enot, državna enota za gašenje iz zraka, državna enota za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, enota za hitre reševalne intervencije EHI CZ RS in MONG – HRI Nova Gorica, na terenu pa je več kot 400 gasilcev. Poleg dveh Air Tractorjev pomagata gasiti požar tudi helikopterja LPE in Slovenske vojske. Požar je zajel okoli 150 hektarjev gozdnatih površin. Hiše niso ogrožene, ogrožena pa je bila le koča na Trstelju in tamkajšnja infrastruktura. V popoldanskih urah so sporočili da je požar trenutno pod nadzorom. Preko noči je požar gasilo 420 gasilcev. Gašenje požara jim je oteževala burja.

 

Delovne in rudniške nesreče: 3

 

Nesreče v cestnem prometu: 7

 

Požari v objektih: 5

 

Požari na prometnih sredstvih: 3

 

Požari v naravi oziroma na prostem: 10

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 2

 

Sproščanja nevarnih plinov: 1

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev: 1

 

Tehnična in druga pomoč: 11

Opozorili

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče –Vogrsko in Šempeter – Vrtojba. Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Požarna ogroženost naravnega okolja se krajevno povečuje tudi drugod po državi, zlasti v jugovzhodnem delu države. V prihodnjih dneh se bo ogroženost predvidoma večinoma še povečevala. Svetujemo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

 

Po podatkih Agencije RS za okolje bo predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev. Najbolj vroče bo na Primorskem, kjer je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Po meteorološki prognozi Agencije RS za okolje bodo od noči na soboto do sobotnega dopoldneva ob nevihtah nastajali močni nalivi.

 

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je izdala posebno vremensko napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V petek ponoči bodo nevihte vse pogostejše in se do sobotnega jutra razširile nad večji del Slovenije. Pojavljali se bodo močnejši nalivi. Na območju Koroške, Savinjske in Gorenjske pričakujemo od 50 do 100 mm, lokalno lahko tudi več.

Glavnina padavin bo padla v manj kot 12. urah.

Ob tem bodo hitro narasli hudourniški vodotoki.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/