Skoči do osrednje vsebine

Javna razprava o predlogu Strategije raziskav in razvoja za obdobje 2025-2035

Na Upravi za jedrsko varnost smo v sodelovanju z Ministrstvom za znanost, visoko šolstvo in inovacije pripravili predlog Strategije raziskav in razvoja varne uporabe jedrske energije in virov ionizirajočih sevanj za obdobje 2025-2035.

Namen Strategije raziskav in razvoja varne uporabe jedrske energije in virov ionizirajočih sevanj za obdobje 2025-2035 je okrepitev in sistemska ureditev raziskav in razvoja na področju varne uporabe jedrske energije in ostalih virov ionizirajočega sevanja v Sloveniji. Sprejem tovrstne strategije je nujen zaradi izzivov, ki jih predstavljajo tako obstoječi jedrski in sevalni objekti v Sloveniji, gradnja novega odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov kot tudi morebitna širitev jedrskega programa z JEK2 ter razvojem novih tehnologij malih modularnih reaktorjev. Strategija naslavlja tudi novosti na področju razvoja novih tehnologij z uporabo virov sevanja v medicini, industriji in raziskavah ter drugih povezanih področij jedrske in sevalne varnosti.

Strategija vsebuje pregled obstoječega stanja na področju raziskav in razvoja, opredeljuje vizijo ter zastavlja cilje, ki jih je na tem področju potrebno doseči. Prav tako opredeljuje področja raziskovanja, na katerih se bo udejanjala, upoštevaje prisotna tveganja. Pomemben element je tudi nadaljnja krepitev že doseženih znanj s področij, tako v smislu tehnične infrastrukture kot tudi znanja.

Strategija predlaga tudi ukrepe za uresničitev zastavljenih ciljev. Ključen izvedbeni dokument, ki ga predvideva strategija, bo Program raziskav in razvoja za obdobje 2025-2035.

Vaše pripombe, predloge in pobude na predlog Strategije (Strategija raziskav in razvoja za obdobje 2025-2035) nam prosimo pošljite do 15. septembra 2024 na naslov gp.ursjv@gov.si ali andreja.persic@gov.si po možnosti v obliki »sledi spremembam«.

Po zaključeni javni razpravi se bomo do vseh pridobljenih pripomb, predlogov in pobud opredelili ter jih sporočili predlagateljem.