Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o izpadu storitev informacijske tehnologije

Danes je prišlo do izpada delovanja storitev informacijske tehnologije (IT), med drugim tudi podjetja CrowdStrike. To je podjetje, ki nudi napredne varnostne rešitve za zaščito pred kibernetskimi grožnjami, vključno s protivirusnimi programi, zaščito končnih točk, odkrivanjem in odzivanjem na grožnje ter drugimi storitvami kibernetske varnosti. Do napake naj bi prišlo zaradi nadgradnje sistema.

Zaradi izpada varnostnih storitev lahko pride do težav pri delovanju operacijskega sistema Windows, kot so počasno delovanje, nezmožnost zagona programov ali popolna nedostopnost sistema. Hkrati je povečana ranljivost uporabnikov. Brez aktivne zaščite (v tem primeru CrowdStrike) so sistemi lahko bolj ranljivi za kibernetske napade in zlonamerno programsko opremo.

Na Uradu Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV) ob tem poudarjamo, da po do sedaj zbranih informacijah, ne gre za kibernetski napad, temveč za tehnično napako. Tehnična ekipa CrowdStrike intenzivno dela na odpravi napake in vzpostavitvi normalnega delovanja storitev, prav tako pa napako odpravljajo v vseh podjetjih in organizacijah, ki jih je omenjeni izpad prizadel.