Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Brez obžalovanja

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in prokremeljski propagandisti nadaljujejo svoj mračni ples na grobovih nedolžnih in znova razkrivajo pravo, kruto naravo Putinovega režima.

Bolj kot je zločin pošasten, manjši apetit za obžalovanje kažejo Kremelj in njegovi pristaši. Namesto tega nadaljujejo svoj mračni ples na grobovih tistih, ki jih je ruski vojni stroj hladnokrvno ubil.

V svoji zadnji ponovitvi zanikanja pokola v Buči je Lavrov kljub vsem dokazom, kot je ta nedavna srce parajoča Babelova preiskava, nadaljeval z izrekanjem laži, prevar in zanikanj, ki smo jih že preveč dobro spoznali - kar dokazuje 167 primerov v naši podatkovni zbirki samo o Buči.

Medtem ko Kremelj nadaljuje brezsrčno kampanjo dezinformiranja o svojih preteklih grozodejstvih, hkrati izkorišča aktualne dogodke za uresničevanje svojih načrtov, kar je dobro ponazorilo njegovo poročanje o poskusu atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda J. Trumpa.

298 izgubljenih duš

Včeraj je bila slovesno obeležena deseta obletnica tragedije letala MH17, ko je bila z začasno zasedenih območij Ukrajine izstreljena raketa zemlja-zrak BUK 9M83, ki je pripadala ruskim oboroženim silam, in je sestrelila civilno letalo, v katerem je umrlo vseh 298 civilistov, med njimi 80 otrok.

Tako v primeru leta MH17 družbe Malaysia Airlines kot tudi pri poznejših grozodejstvih, kot so bila tista v Buči in nedavni napad na otroško bolnišnico Okhmatdyt v Kijevu, so Kremelj in ruske oblasti dosledno sledili svoji cinični igri, kjer ena laž sledi drugi. Najprej zanikanje, nato zavajanje in zamegljevanje, trditve, da tragedije sploh ni bilo ali da je bila uprizorjena, nato pa kazanje s prstom in poskusi iskanja grešnih kozlov drugje.

Glede na storjeni zločin se kremeljski krog laži v redkih primerih  zaključi s ciničnim priznanjem: "Da, to počnemo." V teh primerih bomo še morali počakati na glas resnice iz Kremlja.

Vse stvari, ki niso bile

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika Donalda J. Trumpa na njegovem predvolilnem zborovanju v Butlerju v Pensilvaniji 13. julija je prevladoval v novicah v zadnjem tednu. V dogodku sta umrli dve osebi, vključno s strelcem Thomasom Crooksom, dve pa sta bili ranjeni, ranjen pa je bil tudi nekdanji predsednik Trump. Številni so ob tem iskali odgovore – vsi, razen kremeljske propagandne mašinerije, ki je zaposlena s podtikanjem laži in teorij zarote.

Po navedbah prokremeljskih medijev, vključno z Russia Today, ki jo sankcionira EU, in Pravdo na Poljskem in v Franciji, je bil poskus atentata zrežiran, ker so "globoka država in globalisti želeli obdržati Bidna na oblasti". Te zarotniške zgodbe so se dejavno širile v številnih jezikih poleg ruščine, vključno z nemščino, francoščino, španščino in poljščino, kar je zagotavljalo širok geografski doseg dezinformacij. Poleg spletnih strani so pri širjenju laži sodelovali tudi prokremeljski Telegramovi kanali.

Poleg širjenja obrobnih teorij zarote pa kremeljski ekosistem za manipulacijo z informacijami tudi ni izgubljal časa, ko je strupeni mešanici poskušal dodati ukrajinski vidik. Obrobni mediji so se brezglavo lotili iskanja povezav – "Trump je napovedal, da namerava končati konflikt v Ukrajini s pogovori s Putinom", ali so bolj neposredno namigovali, da bi imela Ukrajina korist, če bi bil atentat uspešen. Sankcionirana trobila, kot sta Lenta in RIA, so se pridružila in nizala ugibanja o razlogih za poskus atentata, pri čemer so namigovala na povezave z vojno v Ukrajini.

Izrabljanje tragedije za dobiček

Priča smo še enemu očitnemu primeru, ko Kremelj poskuša oportunistično izrabiti tragičen dogodek z možnimi globalnimi posledicami, da bi podprl svoje načrte.

Kremelj si s sodelovanjem pri obrobnih teorijah zarote in ponujanjem globalne platforme zanje poskuša pridobiti verodostojnost in večje število privržencev v krogih, ki te teorije prebirajo, v upanju, da se bodo njihovi pogovorni poudarki v teh skupnostih močneje uveljavili.

Poleg tega so poskusi Kremlja, da bi očrnil Ukrajino in jo povezal s poskusom atentata, star trik iz kremeljskega priročnika, katerega cilj je zmanjšati javno in politično podporo Ukrajini iz ZDA in drugih zavezniških držav.

Ta teden na dezinformacijskem radarju EUvsDisinfo tudi

  • Prokremeljski mediji spet razširjajo lažne zgodbe. Tokrat trdijo, da Romunija čaka na oslabitev Rusije, da si priključi Moldavijo. Ta dezinformacija prikazuje Romunijo kot državo z imperialističnimi ambicijami proti Moldaviji, ki si jo namerava priključiti. In kaj je res? Romunija je bila prva država, ki je priznala neodvisnost Moldavije avgusta 1991, ter vse od takrat s to republiko vzdržuje odnose sodelovanja in podpore. Take neutemeljene trditve niso nič drugega kot poskusi zastrupitve dobrih odnosov med Moldavijo in Romunijo z neutemeljenim strašenjem s priključitvijo. Že leta spremljamo in razkrivamo v Moldavijo naperjene prokremeljske dezinformacije in poskuse Kremlja, da bi destabiliziral to državo. To je le zadnje poglavje v stalni kampanji.
  • Kremeljsko trobilo in zloglasni dezinformacijski medij Sputnik spet bruha sveže manipulacije. V Sputnikovi bujni domišljiji se Kijev pripravlja, da bo poslal skupine saboterjev v Belorusijo. Kot po navadi nimajo nobenih dokazov, ki bi podprli to zastraševalno retoriko, s katero si na vse kriplje prizadevajo Ukrajino prikazati kot agresorja. Zunaj Sputnikovega domišljijskega sveta pa je resničnost, v kateri Ukrajina nima nobenih ozemeljskih zahtev do Belorusije in ohranja povsem obrambno držo, katere namen je odvrniti prihodnje ruske napade z ozemlja Belorusije. Ti blatilni članki niso nič drugega kot očiten poskus podpreti najbolj priljubljeni kremeljski mit, da je Ukrajina agresor, ter upravičiti neupravičeno – Rusko imperialistično osvajanje Ukrajine.
  • V neki drugi dezinformacijski zgodbi Sputnik pravi, da z oskrbovanjem proksi vojne v Ukrajini Zahod menda le porablja svoje lastne zaloge sistemov zračne obrambe. To je še en primer tega, kako prokremeljski manipulatorji rusko vojno proti Ukrajini lažno označujejo kot proksi vojno. Poskušajo tudi prodati zavajajočo zamisel, da podpora Ukrajini ni le brezuspešna, ampak celo slabi njene podpornike. Naj bo jasno, ta zadnji primer dezinformacijskega izbruha lahko vidimo tudi kot panični odziv na to, da je več držav Nata znova potrdilo svojo zavezo, da okrepijo zračno obrambo Ukrajine.

Avtor: EUvsDisinfo | 18. julij 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.