Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob intervencijo na Krasu ocenil kot izjemno hitro in učinkovito

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je v funkciji ministra za obrambo z državnim sekretarjem na Ministrstvu za obrambo dr. Damirjem Črnčecem, poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom in generalnim direktorjem Uprave za zaščito in reševanje Leonom Behinom seznanil z razmerami ob požaru na Krasu in delovanje vseh aktiviranih enot ocenil kot izjemno hitro in učinkovito.
Seznanitev pristojnih z razmerami na požarišču

Seznanitev pristojnih z razmerami na požarišču | Avtor: Jure Makovec/STA

1 / 3

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je po ogledu razmer na požarišču, ki obsega približno 150 hektarjev, a je že popolnoma pod nadzorom, v izjavi zahvalil vsem, ki so vključeni v intervencijo in so prispevali k umiritvi razmer. "Rad bi se zahvalil vsem gasilcem, vojakom, policistom, reševalcem, prostovoljcem, Civilni zaščiti, občinskim službam in drugim, ki ste tako ali drugače prispevali k umirjanju razmer. Velika pohvala vsem, ker ste stopili skupaj in se dobro organizirali," je dejal.

Premier dr. Golob je ob tem dodal, da je država zadnji dve leti intenzivno vlagala v posodobitve, brez katerih odziv ne bi bil tako hiter in učinkovit. "Zadovoljen sem, ker so bili izpeljani ukrepi, ki smo jih načrtovali pred dvema letoma. Poleg posebnih letal za gašenje AirTractor je bila izpeljana nabava opreme za komunikacijo, nabava brezpilotnih letalnikov za nočno termo slikanje, pa tudi nadgradnja Kraškega vodovoda Sežana," je povedal. Ob tem je poudaril pomen posodobitve omenjenega vodovoda: "Kraški vodovod Sežana je bil nadgrajen in tako so kapacitete, s katerimi danes razpolagajo gasilci na tej lokaciji, bistveno večje kot pri požaru pred dvema letoma. Celovito načrtovanje in investicije so k temu pripomogle in prepričan sem, da smo danes bolje pripravljeni."

Predsednik vlade je izrazil prepričanje, da bomo uspešno rešili tudi problematiko čiščenja požarnih poti. »Sredstva za čiščenje so zagotovljena, pripravljen je razpis in verjamem, da bo sistem rednega čiščenja požarnih poti vključno z ustrezno zakonsko podlago pripravljen v doglednem času, zagotovo do prihodnjega poletja," je dejal.

Izpostavil je tudi pomen hitrega odziva ob izbruhih požarov. "Hitreje in odločneje kot se odzovemo, bistveno manjša je škoda, predvsem pa je manjša nevarnost, da bi se požar razširil,” je dejal. “In tako kot nam takrat, ko mi potrebujemo pomoč, pomagajo tuje države, tako jim bomo z našimi enotami pomagali tudi mi," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.

Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je tako včerajšnji začetek intervencije kot tudi nadaljevanje ocenil kot zelo uspešno in hitro. Izpostavil je, da je bil nemudoma aktiviran Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, gasilske strukture na tleh so odreagirale bliskovito, letali Air Tractor pa sta v pol ure že izvedli odmet vode.

V tokratnem požaru deluje, kot je pojasnil poveljnik PGD Komen Blaž Rogelja, katerega gasilci so prvi prispeli na požarišče, približno 480 gasilcev iz regij Gorenjska, Ljubljana 1, Notranjska, Obalno-kraška, Severno Primorska ter iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, Gasilske enote Nova Gorica, Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina in Gasilske brigade Koper. Poleg gasilskih enot so v intervencijo vključeni pripadniki Civilne zaščite, tudi z enoto za neeksplodirana ubojna sredstva, Slovenske vojske, Policije, enote prve pomoči, Rdečega križa, Zavod za gozdove Slovenije, občinske službe, letalska društva, prostovoljci in številni drugi.  

Ob izvidniškem policijskem helikopterju so v gašenje vključeni dve namenski letali za gašenje Air Tractor in dva helikopterja Slovenske vojske, ki z opremo in moštvom tudi sicer pomaga na terenu. Novi letali sta včeraj opravili 28 poletov in v vsakem odvrgli po 3000 litrov vode, medtem ko sta helikopterja Slovenske vojske gasila manjša požarišča. Generalni direktor Uprave za zaščito in reševanje, v okviru katere deluje posebna enota za gašenje iz zraka, Leon Behin je ocenil, da gre za eno od najzahtevnejših operacij. Poudaril je izjemno velik napredek zadnjega leta in pol z nakupom letal in ustanovitvijo enote za gašenje iz zraka, ki sta se že izkazali za potrebne in učinkovite. Prav tako je kot izjemno pomembno ocenil vlogo brezpilotnih letalnikov, s katerimi ponoči odkrivajo žarišča požarov.

Aktivnosti na požarišču bodo potekale še v soboto, nato bo nekaj dni delovala požarna straža.