Skoči do osrednje vsebine

Stanovanjski sklad objavil nova programa za nakup zemljišč in stanovanj ter oskrbovanih stanovanj

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je v Uradnem listu Republike Slovenije objavil dva nova programa za financiranje javne stanovanjske gradnje. Sklad bo sredstva zagotovil s pomočjo finančnih sredstev iz lanskoletne dokapitalizacije v višini 25,5 milijona evrov, ki smo jih zagotovili na Ministrstvu za solidarno prihodnost.

Republiški stanovanjski sklad je danes v Uradnem listu objavil javni poziv za nakup stanovanj in zemljišč, primernih za gradnjo novih stanovanjskih projektov za leti 2024 in 2025. Do sredstev iz programa so upravičene občine in lokalni stanovanjski skladi ter neprofitne stanovanjske organizacije. Program financiranja je vreden 15 milijonov evrov, njegov osnovni cilj pa je pridobitev novih ustreznih zemljišč za gradnjo javnih najemnih stanovanj. Gre za gradbene parcele in druga urbana zemljišča, primerna za izgradnjo večstanovanjskih stavb. Prednost pri pridobitvi finančnih sredstev za nakup bodo imele ponudbe za zemljišča, ki so že komunalno in prometno urejena ter že imajo gradbeno dovoljenje. V okviru javnega poziva sklada so predvidena tudi finančna sredstva za odkup stanovanj po ugodnih cenah.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije je v Uradnem listu objavil tudi program sofinanciranja gradnje in nakupa oskrbovanih stanovanj v letošnjem in prihodnjem letu. Do sredstev iz programa v višini 5 milijonov evrov so upravičene občine, lokalni stanovanjski skladi in neprofitne stanovanjske organizacije. Od 5 milijonov evrov sta 2 milijona namenjena posojilom, 3 milijoni pa za soinvestitorstvo.

Ministrstvo za solidarno prihodnost in Stanovanjski sklad Republike Slovenije z novima objavljenima programoma zagotavljata nadaljnjo podporo razvoju stanovanjskih projektov na lokalni ravni in s tem spodbujata povečanje števila javnih najemnih stanovanj po državi.

Republiški sklad je dokapitalizacijska sredstva v višini 25,5 milijona evrov prejel tudi letos. Sredstva bo sklad uporabil v Programu sofinanciranja zagotavljanja javnih najemnih stanovanjskih in bivalnih enot za leti 2024 in 2025, ki bo namenjen gradnji stanovanjskih projektov lokalnih skladov in občin ter neprofitnih stanovanjskih organizacij.