Skoči do osrednje vsebine

Varuh človekovih pravic Svetina ministru mag. Propsu predal 29. letno poročilo za leto 2023

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes ministra za javno upravo mag. Franca Propsa seznanil z 29. letnim poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2023. Na srečanju sta minister in Varuh razpravljala o ključnih ugotovitvah in priporočilih, ki izhajajo iz poročila.
Minister in varuh človekovih pravic se rokujeta ob predaji poročila

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ministru za javno upravo mag. Francu Propsu predal 29. letno poročilo za leto 2023 | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

Minister je Varuha seznanil z izvedenimi aktivnostmi in ukrepi ministrstva za izboljšanje spoštovanja človekovih pravic, temeljnih svoboščin, kakovosti življenja posameznikov ter učinkovitosti in kakovosti javne uprave.

Poročilo za leto 2023 med drugim izpostavlja dolgotrajnost postopkov na upravnih enotah, zlasti pri izdaji dovoljenj tujcem in pridobivanju državljanstva. Ministrstvo za javno upravo se je na problematiko odzvalo z več ukrepi, kot so dodatne zaposlitve, noveliranje zakonodaje, prenos zadev med upravnimi enotami ter pomoč upravni enoti Ljubljana pri evidentiranju dokumentarnega gradiva. Ti ukrepi so del širšega prizadevanja za povečanje učinkovitosti upravnih enot.

Med izpostavljenimi področji v letnem poročilu je tudi vprašanje namenskega financiranja romskih skupnosti. Ministrstvo za javno upravo je v odgovor na to problematiko pripravilo predlog novele zakona (Zakon o financiranju občin), ki je že v postopku medresorskega usklajevanja. Poleg tega je varuh človekovih pravic podal priporočilo za vključitev vsebin o človekovih pravicah v programe usposabljanja javnih uslužbencev. Ministrstvo je v okviru Upravne akademije že leta 2023 uvedlo modul »človekove pravice in integriteta« za usposabljanje vodilnih javnih uslužbencev, v letu 2024 pa je ta sklop nadgradilo z dodatnimi vsebinami o enakih možnostih.

Minister mag. Props je ob koncu srečanja poudaril podporo prizadevanjem varuha človekovih pravic za izboljšanje kakovosti upravnih postopkov in potrdil zavezanost ministrstva k nadaljnjemu izvajanju potrebnih ukrepov za izboljšanje položaja posameznikov.