Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 19. julija 2024.

Neurje

 V petek zvečer in v noči na soboto so obilne padavine povzročile veliko preglavic na območjih Regijskih centrov za obveščanje Slovenj Gradec, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor, Novo mesto in Brežice. Zabeležili smo 233 dogodkov. Gasilci 79 prostovoljnih gasilskih društev in 8 poklicnih gasilskih enot so zaradi meteornih voda prečrpavali vodo iz stanovanjskih, gospodarskih in drugih poslopij. V občini Dravograd je dež sprožil dva zemeljska plazova, eden je zaprl glavno cesto Radlje–Dravograd, drugi, ogroža stanovanjsko hišo v naselju Bukovje. Hudournik je v Sv. Duhu v občini Dravograd odnesel most do kmetije, v občini Mozirje pa je odnesel cesto in poplavil stanovanjsko hišo. Strele so poškodovale tri stanovanjske objekte, v enem primeru je ogenj poškodoval fasado in ostrešje stanovanjske hiše. Zaradi razmočenega terena so se podirala drevesa, ki so zapirala ceste, poškodovala hiše in osebna vozila.

 

Nesreče v gorah: 2

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih: 2

 

Nesreče v cestnem prometu: 10

 

Požari v objektih: 4

 

Požari na prometnih sredstvih: 1

 

Požari v naravi oziroma na prostem: 10

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih: 1

 

Nesreče z nevarnimi snovmi: 1

 

Tehnična in druga pomoč: 7

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče –Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija bosta v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajala poostren nadzor.

Svetujemo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter pri uporabi predmetov, naprav ali snovi, ki bi v naravnem okolju in drugod na prostem lahko povzročile požar.

Posebna vremenska napoved

Agencija RS za okolje je za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije, zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov, izdala posebno vremensko napoved:

Glavnina padavin na omenjenem območju je že padla ponoči, danes čez dan pa lahko ponekod na Savinjskem in Koroškem še pade okoli 20 l/m2 padavin, lokalno do 40 l/m2.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku: 

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološki zavod Slovenije

Geološki zavod Slovenije opozarja, da bo v soboto (20. 7. 2024), zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal, povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. 

Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.  

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.  

Prebivalce opozarjamo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih. Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije https://bit.ly/3tzOzDX