Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob zadovoljen s stanjem na ministrstvu za obrambo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, ki je v funkciji ministra za obrambo, je imel danes širši kolegij z vodstvom Ministrstva za obrambo oziroma z vodji organizacijskih enot in organov v sestavi, na katerem se je seznanil s trenutnimi nalogami in ključnimi projekti, ki potekajo na ministrstvu.
Rokovanje predsednika vlade z državnim sekretarjem Črnčecem

Predsednik vlade dr. Robert Golob in državni sekretar dr. Damir Črnčec | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2

Državni sekretar dr. Damir Črnčec mu je predstavil ključne naloge in izzive obrambnega resorja, od kadrovskega popolnjevanja Slovenske vojske do posodabljanja obrambne zakonodaje in strateških dokumentov ter opremljanja in modernizacije vseh delov resorja. V nadaljevanju je generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Leon Behin predstavil ključne naloge in izzive s področja zaščite in reševanja ter izkušnje in spoznanja iz zelo uspešno in učinkovito pogašenega požara na Krasu ter ukrepanja pri lanskoletnih katastrofalnih poplavah.

Namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Uroš Paternus je predsedniku vlade v funkciji ministra za obrambo predstavil naloge Slovenske vojske in potek njenega kadrovskega popolnjevanja, ki se je v zadnjih dveh letih obrnil v pozitivno smer, ter procese opremljanja in modernizacije Slovenske vojske, ki so v tem mandatu dobili nov zagon. Slovenska vojska je zlasti med mladimi vse bolj prepoznana kot sodobna in urejena organizacija, v kateri se mladi z različnimi poklici in znanji lahko zaposlijo in razvijajo svojo poklicno kariero. To nam kaže vse večje zanimanje mladih za vojaške tabore, saj je letošnja udeležba presegla tisoč udeležencev, tako fantov kot deklet.

Predsednik vlade je vse te aktivnosti podprl in poudaril, da vlaganja v sodobne tehnologije in opremo, ki ima tako vojaško uporabnost kot tudi uporabnost pri zaščiti in reševanju, privablja mlade, da se vse bolj zanimajo in vključujejo v aktivnosti Slovenske vojske ter tudi v sistem zaščite in reševanja.

»S slišanim sem zelo zadovoljen, stanje na vojaškem delu je več kot zadovoljivo, enako tudi v sistemu zaščite in reševanja. Najpomembnejše je, da je na eni strani oprema bistveno boljša, kot je bila kadarkoli, tudi stanje duha v vojski je visoko in prihodnost je svetla,« je povedal premier v vlogi ministra za obrambo. »Odziv na zadnji požar na Krasu je pokazal, da smo se veliko naučili in da sistem deluje boljše kot kadarkoli prej. Seveda pa delovanje sistema ni samoumevno, treba je imeti tudi predane in ustrezno usposobljene ljudi, ki so tudi dobro organizirani. Skupen odziv vojske, civilne zaščite in uprave za zaščito in reševanje tako ob poplavah kot na primeru požarov, kaže, da takrat, ko delamo skupaj, dajemo najboljše rezultate,« je povedal premier.