Skoči do osrednje vsebine

Center za varnejši internet bo krepil koristno rabo spleta in ozaveščal o negativnih pojavih

Vlada je nov projekt z nazivom Center za varnejši internet uvrstila v Načrt razvojnih programov 2024–2027. Center zlasti med mladimi krepi sposobnosti za soočanje z negativnimi pojavi na spletu ter ozavešča in s praktičnimi primeri predstavlja priložnosti in koristne rabe spleta. Projekt sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo, polovico sredstev pa prispeva Evropska komisija.
Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve: Safe.si točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij, svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111 in Spletno oko - anonimna spletna prijava posnetkov spolnih zlorab otrok

Center za varnejši internet ponuja tri glavne storitve: Safe.si točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij, svetovalna linija za težave na spletu Tom telefon 116 111 in Spletno oko - anonimna spletna prijava posnetkov spolnih zlorab otrok | Avtor: MDP

Namen projekta je zagotavljanje informacij o varnosti na spletu in izobraževalnih virov, ter izvajanje storitev svetovanja in poročanja (preko namenskih telefonskih linij za pomoč) za otroke in mlade, starše in skrbnike, učitelje ter vzgojitelje in druge strokovnjake, ki delajo z otroki.

Prav tako je namen projekta pomoč mladoletnikom pri tem, da postanejo medijsko pismeni digitalni državljani. Projekt Center za varnejši internet prebivalcem omogoča tudi, da anonimno prijavijo primere spolne zlorabe otrok na spletu. Posebno pozornost namenja otrokom s posebnimi ali specifičnimi potrebami, vključno z otroki iz ranljivih okolij.

Projekt zagotavlja storitve, kot so:

  • Center za ozaveščanje otrok, mladih, njihovih staršev in skrbnikov, učiteljev in pedagogov ter drugih strokovnih delavcev, ki delajo z otroki in mladimi, o tveganjih in priložnostih, na katere naletijo pri uporabi interneta oziroma pri spletnih aktivnostih, poleg tega pa tudi o načinih, kako se s temi tveganji in priložnostmi soočiti. Posebna pozornost je namenjena naprednim digitalnim tehnologijam, kot so umetna inteligenca, virtualna resničnost, internet stvari.
  • Linija za pomoč (telefonsko svetovanje, svetovanje po elektronski pošti, svetovanje v obliki spletnega klepeta), kjer mladi in starši dobijo nasvete, kaj storiti v primeru težav oziroma izzivov, ki so povezani z uporabo interneta ter digitalnih tehnologij oziroma s spletnimi aktivnostmi, ki jih otroci in mladi izvajajo.
  • Spletna prijavna točka za prijavo, analizo in obdelavo nelegalnih spletnih posnetkov in fotografij spolnih zlorab otrok in mladih, kjer je vzpostavljeno tesno sodelovanje z organi pregona za učinkovit boj proti spolnim zlorabam otrok. Spletna prijavna točka služi tudi za prijave rasističnih in ksenofobnih spletnih vsebin.
  • Oblikovana bo skupina mladih, ki bo neposredno sodelovala z otroki in mladimi iz različnih demografskih skupin z namenom izvajanja rednih srečanj med otroki in mladimi. Taka srečanja bodo omogočila izražanje mnenj ter izmenjavo znanj in izkušenj v zvezi z uporabo spletnih oziroma digitalnih tehnologij.
  • Centri za varnejši internet po vsej Evropski uniji bodo razširili tudi vlogo mladinskih ambasadorjev BIK (angleško: Better Internet for Kids) in mladinskih panelov BIK za podporo medvrstniškim dejavnostim na nacionalni, regionalni in lokalni ravni.
  • Projekt podpira implementacijo relevantnih določb evropske uredbe o digitalnih storitvah (angleško: Digital Services Act - DSA), denimo izvajanje testov, povezanih z določbami DSA, ki so usmerjene v zaščito mladoletnih oseb.

Celotna ocenjena vrednost projekta je dobrih 710 tisoč evrov, predvideni konec financiranja projekta pa septembra 2025.