Skoči do osrednje vsebine

Ministrica na obisku na Igu

Ministrica Andreja Katič je skupaj z generalnim direktorjem Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij mag. Bojanom Majcnom obiskala edini ženski zapor pri nas, Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.

Kapaciteta zavoda je 98 oseb, trenutno zaporno kazen na Igu prestaja 91 oseb, od tega 39% tujk. Povprečna starost zaprtih oseb je 40 let, najvišja izrečena kazen pa je 29 let zapora.

»Kot ministrica za pravosodje sem danes prvič obiskala zapor na Igu. Zelo me veseli, da kljub izzivom, s katerimi se sooča vodstvo zavoda in zaposleni (od kadrovske do prostorske problematike), ovire premagujejo v pozitivnem duhu, prav tako uspešno pa negujejo tudi dobre odnose znotraj kolektiva. Zaprte ženske v zavodu spodbujajo k delu oziroma k vključevanju v delovno terapijo, k izobraževanju ter čim bolj aktivnemu preživljanju prostega časa v zavodu, kar krepi njihovo pozitivno samopodobo, razvija nova znanja, veščine in samozaupanje, pripomore k boljšim medsebojnim odnosom - s ciljem, da se zapornicam aktivno pomaga pri ponovnem vključevanju v skupnost,« je po obisku izpostavila ministrica.

Zavod aktivno sodeluje z zunanjimi organizacijami in društvi (z Inštitutom Stopinje, CDI Univerzumom, Društvom projekt človek, SOS telefonom, Društvom za nenasilno komunikacijo, Društvom Abstinent...), kjer se zaprte osebe ozavešča na različnih področjih, kot naprime odgovorno starševstvo, nasilje, odvisnost, skrb za duševno zdravje... Vse to omogoča opolnomočenje žensk, prepoznavanje virov moči in urjenje veščin, ki jim pomagajo pri ponovnem vključevanju v domače in širše socialno okolje. 

V zavodu si prizadevajo spodbujati zaprte osebe k čim bolj kakovostnemu in dejavnemu preživljanju prostega časa. V ta namen tudi organizirajo delavnice ročnega ustvarjanja, plesne delavnice, pevske vaje, ipd., kar spodbuja ustvarjalno izražanje. Obsojenke slikajo, vezejo, šivajo, kvačkajo, izdelujejo voščilnice, okrasne predmete, nakit, ipd., različne izdelke pa namenijo v dobrodelne namene. Aktivno se tudi udejstvujejo pri številnih prireditvah, ki jih organizirajo same, prosti čas pa si zapolnijo tudi z rekreacijo, literarnim udejstvovanjem in urejanjem okolice zavoda.