Skoči do osrednje vsebine

Vzpostavitev sistema množičnega javnega obveščanja - odpiranje ponudb

Zaključeno je drugo odpiranje vlog na javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (JR PWAS), ki ga je Ministrstvo za digitalno preobrazbo objavilo 17. maja 2024.
Moder pravokotnik v katerem je napis: Drugo odpiranje vlog za javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (JR PWAS)

Drugo odpiranje vlog za javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil (JR PWAS) | Avtor: MDP

V primerih naravnih in drugih nesreč bodo izvajalci mobilnih storitev javno obveščanje in alarmiranje s posredovanjem opozorilnih obvestil izvajali tako, da bodo prek sistema, ki vključuje mobilne bazne postaje, pošiljali sporočila več uporabnikom mobilnih telefonov na določenem območju hkrati na tako imenovani način Cell Broadcast. 

Na drugi in hkrati zadnji rok za oddajo vlog na javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil, ki je bil 22. julija 2024 do 12. ure, so bile predložene vloge naslednjih prijaviteljev: 

  1. A1 Slovenija, d.d.
  2. Telekom Slovenije, d.d.
  3. T-2, d.o.o.
  4. Telemach Slovenija, d.o.o.

Javno odpiranje vlog je bilo 22. julija 2024 ob 14. uri v prostorih Ministrstva za digitalno preobrazbo, Davčna ulica 1, Ljubljana. 

Vsi prijavitelji so v svojih vlogah predvideli financiranje obeh predvidenih sklopov in sicer sklop 1, ki vključuje vzpostavitev sistema, in sklop 2, ki vključuje vzdrževanje in upravljanje sistema v naslednjih petih letih. Skupna vrednost vseh vlog za sklop 1 znaša 2.583.841,00 evra, za sklop 2 pa 1.888.973,86 evra. 

V nadaljevanju bo razpisna komisija preverila vloge. V primeru, da katera od vlog ni popolna in bo dopolnitev dopustna, bo razpisna komisija prijavitelje pozvala k dopolnitvi v roku 8 dni, to je do 30. julija 2024. Rok za dopolnitev je 8 koledarskih dni. 

Ministrstvo bo prijavitelje o izidu razpisa obvestilo v 30 dneh po končanem odpiranju vlog, to je najkasneje do 22. avgusta 2024. Rezultati razpisa bodo objavljeni na spletni strani ministrstva. V nadaljevanju bo z izbranimi prijavitelji sklenjena pogodba o financiranju.   

Ministrstvo za digitalno preobrazbo podpira izvedbo v roku štirih mesecev in je v ta namen predvidelo maksimalno število 60 točk pri merilu M1 (Izvedljivost: kakovostno načrtovanje projekta in projektnega vodenja, ki pozitivno vpliva na hitrost izvedbe načrtovane operacije), ki se nato linearno znižujejo na 10 točk za izvedbo v 9 mesecih. Vsi prijavitelji so v svojih vlogah predvideli do 12-mesečni rok za vzpostavitev sistema. V sklopu vzpostavitve sistema bo testirano tudi delovanje sistema (funkcionalnost, razpoložljivost) in varnost sistema.