Skoči do osrednje vsebine

Začela je veljati Resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031

Danes je začela veljati Resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2024–2031. Resolucija v ospredje postavlja povezovanje kulture z drugimi resornimi politikami in prinaša učinkovito strukturo strateškega dokumenta. Njeno osnovno vodilo je jasna vizija kulture kot središčne politike solidarne in trajnostne družbe.
Pasica z večjimi trikotniki v različnih odtenkih modre, ki se stikajo v sredini očesa. Črna zenica ima obliko vejice. Nad očesom napisa Kultura za prihodnost in Vizija kulturne politike.

Kultura za prihodnost. Vizija kulturne politike

Ob tem pomembnem mejniku, s katerim omogočamo kulturi razvoj in stabilnost ter postavljamo temelje za gradnjo odpornejšega in prebojnega sektorja, je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila:

»Sprejeli smo Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo. Sprejeta je bila s širokim družbenim konsenzom in javno razpravo. Ta strateški dokument usmerja kulturo v glavna razvojna in prebojna področja ter jo postavlja tja, kamor spada, v središče družbe. V resoluciji povezujemo kulturo z drugimi področji, kot so zdravstvo, izobraževanje, kulturni turizem, gospodarstvo. Njene pomembne prvine so decentralizacija in vključenost kulture za vse, pomembno pa odgovarja tudi na izzive prihodnosti, to so podnebne spremembe, umetna inteligenca in naravne nesreče. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri pisanju tega pomembnega dokumenta, da bo kultura še bolj prodorna in razvojno usmerjena.«

Resolucija je vizija razvoja kulture do leta 2031. Z njo si bomo prizadevali za boljše pogoje dela v sektorju, da bosta lahko umetnost in kultura dostopni za vse prebivalce, ne glede na to, kje živijo in koliko zaslužijo. Resolucija poudarja pomen kulture pri trajnostnem razvoju, ohranjanje kulturne dediščine in spodbujanje ustvarjalnosti. Z resolucijo si prizadevamo za povezovanje kulture v enotni ekosistem. Pripravljena je bila z najširšim soglasjem deležnikov in v dialogu s celotnim sektorjem. 

Na vladi in v državnem zboru potrjena resolucija odpira pot pripadajočemu akcijskemu načrtu, ki ga bo kmalu obravnavala vlada. 

V Uradnem listu (št. 61/2024) je bilo 22. julija 2024 objavljeno besedilo resolucije.