Skoči do osrednje vsebine

114. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za pripravo predloga zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij v zdravstvu, s katerim želimo poenostaviti in pospešiti postopke zaposlovanja tujih zdravstvenih delavcev. Na dnevnem redu je bila tudi točka »predlog kandidature za člana Evropske komisije«, vendar je bila točka med samo sejo odložena.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sprejela izhodišča za pripravo predloga Zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij v zdravstvu. V Sloveniji se soočamo z naraščajočimi potrebami po zdravstvenih storitvah in kadrih, zato je priprava novega predloga Zakona o priznavanju poklicnih kvalifikacij v zdravstvu nujna. Predlog zakona poenostavlja in pospešuje postopke zaposlovanja tujih zdravstvenih delavcev, kar bo pripomoglo k bolj dostopnemu zdravstvenemu sistemu. Predlog zakona uvaja poenotene in skrajšane postopke za priznavanje poklicnih kvalifikacij tujih zdravstvenih delavcev, kar bo zmanjšalo stroške in administrativne ovire. Novi ukrepi vključujejo možnost do šestmesečnega usposabljanja pri delodajalcu, ureditev priznanja kvalifikacij za demonstracijske operacije ter poenotenje stroškov postopkov. Predlog zakona določa tudi uvedbo izvedenca po potrebi za specifične izobraževalne programe, opravljanje strokovnih izpitov s tolmačem ter vezanost zdravstvenih delavcev na zaposlitev pri delodajalcu po zaključku postopka. S temi spremembami želimo zagotoviti stabilno delovanje zdravstvenega sistema in olajšati vključevanje tujih zdravstvenih delavcev v naše okolje.


Na današnji seji je vlada sprejela izhodišča za pripravo zakona o Inštitutu za medicinsko in drugo izvedenstvo na področju socialne varnosti. Zakon bo naslovil naraščajoči absentizem, izboljšal ohranjanje delazmožnosti in poenotil kriterije za ocenjevanje delazmožnosti.Trenutno so izvedenski organi razpršeni med različne zavode in delujejo brez povezav. Ministrstvo za delo imenuje komisije, ki delujejo po različnih zakonodajah, kar povzroča nepovezano reševanje primerov in dolgotrajne postopke. Cilji zakona so boljša kadrovska izkoriščenost in zmanjšanje pomanjkanja izvedencev, hitrejše in enotnejše odločanje za državljane, zmanjšanje absentizma z vključevanjem specialistov medicine dela v prvih 90 dneh odsotnosti ter uvajanje enotne delovne dokumentacije in načrtov vračanja na delo.Prednosti skupnega izvedenskega organa vključujejo tesnejše sodelovanje med posameznimi izvedenskimi organi, delodajalci in specialisti medicine dela, enakomerno in strokovno obravnavo zavarovanih oseb, usmerjeno v hitro vračanje na delo ali v pridobitev pravic socialne varnosti, ter usklajeno izgradnjo strokovnih kriterijev in diagnostičnih postopkov. Finančni prihranki bodo doseženi z zmanjšanjem neposrednih in posrednih stroškov izvedenstva ter administrativnih stroškov. Zakon bo centralizirano uredil področje izvedenstva in s tesnim sodelovanjem vseh deležnikov izboljšal učinkovitost reševanja zadev na področju socialne varnosti. Finančni izračuni bodo pripravljeni do osnutka predloga zakona.