Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva za izboljšanje socialne vključenosti invalidov na področju športa

Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt Aktivno inkluzivno - socialna vključenost invalidov na področju športa v obdobju 2024–2028. Evropski socialni sklad plus bo za projekt namenil 3,2 milijona evrov.
Košarkarja na invalidskih vozičkih

Evropska sredstva za izboljšanje socialne vključenosti invalidov na področju športa | Avtor: Freepik

Projekt bo podpiral socialno vključevanje invalidov v šport, s čimer bo prispeval k zmanjševanju družbenih neenakosti in povečanju dostopnosti športnih dejavnosti za invalide.  Vključeval bo vzpostavitev mreže vadbenih programov, regijsko razpršenost in zmanjšanje težav, povezanih z mobilnostjo. Vzpostavljen bo celovit program ABC vadbe športa invalidov, prilagojen različnim vrstam invalidnosti, vključno z gibalnimi in senzoričnimi okvarami ter motnjami v intelektualnem razvoju.

Aktivnosti projekta so namenjene odpravljanju družbenih neenakosti in povečanju socialne vključenosti invalidov v šport. To bo invalidom omogočilo enakopravno vključevanje v vadbene programe, kar bo pozitivno vplivalo na njihov zdrav način življenja in psihosocialni status.

Upravičenec do finančnega prispevka je Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paraolimpijski komite. Program bosta sicer izvajala Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.

Za projekt v skupni vrednosti 5.000.882 evrov bo Evropski socialni sklad plus namenil 3.226.819,12 evra.