Skoči do osrednje vsebine

Jutri začne veljati Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah

Zakon o ukrepih za optimizacijo določenih postopkov na upravnih enotah (ZUOPUE), ki so ga na izredni seji Državnega zbora Republike v prvi polovici julija 2024 potrdili poslanci Državnega zbora, je bil objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati jutri.
Delavci gradijo cesto

ZUOPUE začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, torej 25. julija 2024, | Avtor: Canva

ZUOPUE uvaja dve poglavitni rešitvi. Spreminja krajevno pristojnost upravnih enot v tujskih zadevah in v postopkih prijave prebivališč posameznikov. Dodatno zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi ti. začasnega dovoljenja tujcem omogočila delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do pravnomočne odločitve tekel dalje.

Pri prvem delu ukrepov gre za trajno ureditev, ki bo omogočala vložitev vloge v teh postopkih na katerikoli upravni enoti v Republiki Sloveniji. Ti ukrepi  bodo razbremenili upravne enote in tamkajšnje zaposlene ter prispevali k hitrejšemu reševanju zadev in zmanjšanju zaostankov na tem področju. Zakon tako odpravlja nekatere pomembne administrativne ovire, ki so vplivale na dolgotrajno reševanje upravnih zadev in postopkov na področju tujcev. Z odpravo krajevne pristojnosti pri pridobitvi bivalnih in delovnih dovoljenj za tujce bodo upravne enote bolj enakomerno obremenjene po celotni državi, kar bo skrajšalo tudi čas reševanja zadev.

Dodatno zakon uvaja tudi ureditev, ki bo po pridobitvi ti. začasnega dovoljenja (po pridobitvi potrdila o vloženi vlogi na upravno enoto ter informativnega lista Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje) tujcem omogočila zakonito delo in prebivanje v Sloveniji, medtem ko bo postopek na upravni enoti do pravnomočne odločitve tekel dalje. Ta ureditev se bo uporabljala za vse vloge, ki so na pristojno upravno enoto že vložene oziroma bodo vložene do vključno 30. septembra 2024. Ob tem dodajamo, da se takšna ureditev uporablja zgolj za delavce tujce, ki so državljani tako imenovanih brezvizumskih držav in je omejena na delo in prebivanje v Republiki Sloveniji.

S tem se v zakonu ureja optimizacija administrativnih postopkov za pridobitev enotnih dovoljenj za prebivanje in dovoljenj za delo tuje delovne sile, ki jo slovensko gospodarstvo nujno potrebuje, kar bo pozitivno vplivalo tudi na povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva.

ZUOPUE začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, torej 25. julija 2024, odprava krajevne pristojnosti upravnih enot za prijavo prebivališča pa tri mesece po objavi v Uradnem listu.