Skoči do osrednje vsebine

Napredek Slovenije glede priporočil iz Poročila Evropske komisije o vladavini prava

Evropska komisija je danes objavila peto letno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah Evropske unije za leto 2024, ki kaže na to, da je Slovenija napredovala na skoraj vseh področjih.

Poročilo o vladavini prava v državah članicah EU tako kot prejšnja leta zajema pregled na štirih področjih:

  • neodvisnost pravosodja,
  • nacionalni okvir za boj proti korupciji,
  • pluralizem in svoboda medijev ter
  • institucionalne zadeve in ravnovesje vej oblasti.

V poročilo je vključena ocena Evropske komisije o izpolnjevanju lanskih priporočil ter nadaljnja priporočila.

Splošna ocena za Slovenijo

Evropska komisija je v poročilu za Slovenijo ocenila, da je bil v letu 2024 na področju pravosodja dosežen napredek pri uvajanju zaščitnih ukrepov za neodvisnost sodstva in avtonomijo državnih tožilcev pri parlamentarnih preiskavah ob upoštevanju evropskih standardov ter napredek pri zagotavljanju, da reforma imenovanj v pravosodju vsebuje ustrezne zaščitne ukrepe za neodvisnost sodstva. Komisija je prepoznala določen napredek tudi pri usklajevanju glede povečanja prejemkov sodnikov in državnih tožilcev ter pri sprejemanju nove protikorupcijske strategije in pri okrepitvi prizadevanj za zagotovitev rezultatov preiskav, pregonov in pravnomočnih sodb v primerih korupcije, vključno s primeri na visoki ravni. Komisija je obenem opozorila na rahlo povečanje sodnih zaostankov in trajanje sodnih postopkov, zlasti v primerih pranja denarja in korupcije.

Komisija je Sloveniji tako priporočila dokončanje oziroma sprejetje zgoraj naštetih ukrepov in reform ter začetek njihovega izvajanja. Na področju sodstva tako ministrstvo intenzivno nadaljuje s prenovo sodniške zakonodaje, ki naslavlja priporočilo Evropske komisije glede zaščitnih ukrepov za neodvisnost sodstva ob upoštevanju evropskih standardov, s ciljem, da se zakonodajni postopek čimprej začne.

Glede priporočila, ki se nanaša na dvig prejemkov sodnikov in državnih tožilcev ob upoštevanju evropskih standardov o sredstvih in prejemkih v pravosodju se bo v mesecu septembru 2024 izvršila Dopolnilna odločba Ustavnega sodišča, in sicer tako, da se bo za sodnike plača izplačala neposredno po tej odločbi, ter izvedel poračun že izplačanih plač od 3.1.2024. Pri njeni realizaciji bo upoštevana tudi zakonska ureditev, ki velja za državne tožilce, imenovane po Zakonu o državnem tožilstvu, in državno odvetniške funkcionarje, ki so bili imenovani na podlagi Zakona o državnem pravobranilstvu, po kateri se plačni razred državnih tožilcev in državno odvetniških funkcionarjev določa enako kot to velja za sodnike. To pomeni, da se bodo plače za mesec avgust 2024 izračunale po novi plačni lestvici tako sodnikom rednih sodišč kot tudi državnim tožilcem in državnim odvetniškim funkcionarjem.

Slovenija ostaja zavezana krepitvi vladavine prava in nadaljevanju izvajanja priporočil Evropske komisija.