Skoči do osrednje vsebine

Odziv na poročilo Evropske komisije o vladavini prava za leto 2024

Peto letno poročilo Evropske komisije o vladavini prava v EU in njenih državah članicah za leto 2024 izkazuje napredek Slovenije na praktično vseh področjih in pri uresničevanju lanskih priporočil. Slovenija ostaja zavezana spoštovanju skupnih temeljnih vrednot Unije, še zlasti vladavine prava, zato bo dejavno nadaljevala s prizadevanji za njeno nadaljnjo krepitev.

Objavljeno poročilo podaja pregled stanja na štirih glavnih področjih: neodvisnosti pravosodja, nacionalnem okviru za boj proti korupciji, pluralizmu in svobodi medijev ter institucionalnih zadevah in ravnovesju vej oblasti. Evropska komisija ocenjuje, da je bil v Sloveniji v letu 2024 dosežen napredek na več področjih in da so bila v veliki meri izpolnjena pretekla priporočila. Kot ugotavlja Komisija, je Slovenija sprejela pomembne nadaljnje ukrepe za zaščito neodvisnosti sodnikov in avtonomije tožilcev v parlamentarnih preiskavah. Napredek zaznava tudi glede ostalih priporočil: ukrepov za zvišanje prejemkov sodnikov in državnih tožilcev, nadaljnjih korakov glede strategije in akcijskega načrta za boj proti korupciji ter dodatnih ukrepov za zaščito novinarjev. Pričakuje, da bo spremenjena zakonodaja o financiranju političnih strank in kampanj omogočila boljši nadzor. Na področju svobode in pluralnosti medijev se je izboljšala neodvisnost javnih medijev, prav tako so pripravljeni ukrepi za preglednejše državno oglaševanje ter boljši dostop novinarjev do informacij. Evropska komisija opaža tudi izboljšan položaj civilne družbe.

Komisija opozarja na nekoliko povečane sodne zaostanke in trajanje sojenj v primerih pranja denarja in korupcije. Odprti ostajajo nekateri izzivi za širitev pristojnosti medijskega regulatorja, ki se nanašajo na razpoložljive vire in tveganja za politične vplive. Pri javnih medijih Evropska komisija ocenjuje, da se je treba ob novem modelu upravljanja, ki je sicer izboljšal njihovo neodvisnost, odzvati na vse slabše finančno stanje javnih medijev in zato spremeniti model financiranja.

Novost letošnjega poročila je vključitev naprednejših držav kandidatk – Albanije, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije – v pregled stanja vladavine prava na ravni EU, kar Slovenija podpira.

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve bo v svoji koordinacijski vlogi uskladilo odziv vlade na ugotovitve Evropske komisije in predloge ukrepov za uresničevanje priporočil ter ustrezno časovnico za njihovo izvedbo. Spoštovanje vladavine prava še naprej ostaja trdno zasidrano med prioritetami vlade.