Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je postala članica Koalicije za svobodo na internetu

Slovenija se je 18. julija 2024 pridružila Koaliciji za svobodo na internetu (FOC). Članstvo predstavlja pomemben mejnik na poti Slovenije pri zavzemanju za človekove pravice in temeljne svoboščine, razglašene v Splošni deklaraciji človekovih pravic, tudi na spletu. Pridružitev koaliciji FOC potrjuje našo zavezanost k spodbujanju in varstvu digitalnih pravic in svoboščin.

Slovenija si bo znotraj Koalicije za svobodo na internetu (angleško Freedom Online Coalition - FOC) prizadevala za dobro sodelovanje z mednarodnimi deležniki pri zagotavljanju odprtega, varnega in vključujočega interneta za vse. Koalicija FOC namreč zagovarja dejstvo, da je potrebno človekove pravice spoštovati in varovati tudi na spletu. Deluje kot usklajevalni organ, ki pospešuje medregionalno diplomacijo in se zavezuje, da si bo skupaj in z vsemi drugimi, ki delijo ta stališča, prizadevala za podporo svobode interneta in varstvo človekovih pravic na spletu po vsem svetu.

Državni sekretar Marko Štucin je ob vstopu Slovenije v koalicijo poudaril: »Slovenija je s ponosom postala nova članica Koalicije za svobodo na internetu. Vedno smo si prizadevali za odprt, varen in vključujoč internet za vse in tako bomo ravnali tudi v prihodnje. Vrednote koalicije, ki podpira in spodbuja digitalne pravice in svoboščine, se ujemajo z našo zavezo za varen, zaupanja vreden in odporen kibernetski prostor. To članstvo zato poudarja vlogo Slovenije kot zagovornice človekovih pravic na digitalnem področju.«

Z vstopom v Koalicijo za svobodo na internetu Slovenija krepi svojo vlogo kot zagovornica človekovih pravic v digitalni dobi. Slovenija si tako še aktivneje prizadeva za varstvo svobode izražanja, pravice do zasebnosti in drugih temeljnih pravic na spletu. Preko izmenjave dobrih praks z ostalimi članicami FOC, se bo Slovenija lažje spopadala z izzivi, ki jih prinaša digitalna doba.

Kaj je Koalicija za svobodo na internetu – FOC?

FOC je mednarodna skupnost držav, ki se zavzema za spodbujanje in varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin na internetu. Ustanovljena je bila leta 2011 in trenutno skupaj s Slovenijo združuje 40 držav, ki sodelujejo pri usklajevanju politik, izmenjavi dobrih praks in izvajanju skupnih ukrepov za zagotavljanje odprtega, varnega in vključujočega digitalnega okolja. Člani koalicije tesno sodelujejo pri usklajevanju svojih diplomatskih prizadevanj ter sodelovanju s civilno družbo in zasebnim sektorjem, da bi podprli svobodo interneta - svobodo izražanja, združevanja, zbiranja in zasebnosti na spletu - po vsem svetu.

FOC si prizadeva za spodbujanje konkretnih sprememb in rezultatov politik ter oblikovanja globalnih norm za spodbujanje na pravilih temelječega, demokratičnega in vključujočega sveta, v katerem se človekove pravice in temeljne svoboščine spoštujejo v spletnem in digitalnem kontekstu.