Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se s proizvodnjo električnega Twinga pozicionira kot proizvajalka električnih vozil

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je v družbi ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana skupaj s predstavniki Renaulta in Revoza podpisal memorandum o soglasju za razvoj in proizvodnjo električnih vozil Renault Twingo E-Tech v Novem mestu, s katerim se določa možna podpora države pri razvoju in proizvodnji novega električnega mestnega avtomobila v tovarni Revoz.

Skupina Renault bo proizvodnjo bodočega električnega vozila Renault Twingo E-Tech umestila v tovarno Revoz. Po več kot 50. letih proizvodnje Renaultovih vozil v Novem mestu, vključno z električnimi vozili, bo tovarna deležna obsežnih investicij v nove proizvodne procese. Vlada Republike Slovenije se je po pogovorih z investitorjem odločila, da podpre investicijo in s tem prihodnost tovarne Revoz v Novem mestu. S tem bo vlada zavarovala ne le prihodnost Slovenije kot proizvajalke avtomobilov, ampak tudi njeno nadgradnjo v proizvajalko električnih vozil.

Bodoči električni Twingo E-Tech je Renaultov odgovor na evropske potrebe po cenovno dostopnih mestnih električnih vozilih, da bo elektromobilnost na voljo vsem. Novi projekt bo pospešil prizadevanja za digitalizacijo in razogljičenje, zagotovil dodatno usposabljanje in preusposabljanje zaposlenih, nova delovna mesta in okrepil sodelovanje tovarne Revoz s slovenskimi razvojnimi inštituti in inovacijskimi grozdi.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je ob tej priložnosti izpostavil: »Vlada od prvega dne stavi na inovacije, razvoj in znanost in tudi današnja investicija je rezultat te usmeritve. Tudi v prihodnje bo vlada podpirala vse tiste investicije, ki bodo izkazovale doprinos novih znanj, novih tehnologij in inovacij v Slovenijo. Tiste tehnologije, za katere verjamemo, da ustvarjajo prihodnost.« Predsednik vlade se je zahvalil ekipi, ki je poskrbela za investicijo in vsem zaposlenim: »Brez vas današnjega dneva ne bi bilo. Vi ste naš ponos.«

»Odločilna za odločitev, da bo Revoz proizvajal bodoči električni Twingo E-Tech, je predanost, učinkovitost, strokovnost in delo zaposlenih. Nova proizvodnja električnega avtomobila ne predstavlja le tehnološkega napredka, temveč tudi našo skupno zavezanost k trajnostnemu razvoju, inovacijam in visoki dodani vrednosti. Električni avtomobili so prihodnost in z vašo pomočjo bomo to prihodnost soustvarjali tudi v Sloveniji,« je povedal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Poudaril je tudi pomen industrije kot hrbtenice našega gospodarstva: »Zavedamo se pomena industrije za stabilnost, odpornost in rast slovenskega ter evropskega gospodarstva. Z investicijami v napredno tehnologijo in z zagotavljanjem podpore podjetjem, kot je Revoz, ustvarjamo pogoje za nova delovna mesta, višjo produktivnost, višje plače in boljše življenjske pogoje za vse državljane. Po več mesecih pogovorov med skupino Renault, Revozom in našim ministrstvom je cilj dosežen: bodoči električni Twingo E-Tech bo nastajal v Sloveniji. Ta projekt je še en dokaz, da hočemo biti med vodilnimi na področju trajnostne mobilnosti in da je Slovenija privlačna destinacija za najbolj zahtevne investicije«.

Podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner je izpostavil izjemno sodelovanje vseh partnerjev: »Renaultov novi cenovno ugoden električni mestni avtomobil, bodoči električni Twingo E-Tech, ki ga je razvil Ampere se bo od leta 2026 proizvajal prav tukaj, v Sloveniji. To je rezultat izjemnega sodelovanja med Amperjem, Renaultom, Revozom ter slovensko vlado in lokalno oblastjo. Skupaj omogočamo okolju prijazno mobilnost in trajnostne možnosti prevoza v urbanem okolju. Bodoči Twingo E-Tech je naš odziv na dekarbonizacijo, vprašanja kakovosti zraka, cenovno dostopno električno mobilnost, okolju prijazne materiale in nenazadnje ponovno industrializacijo Evrope.«

Predsednik uprave Revoza Jože Bele pa je povedal: »Bodoči električni Twingo E-Tech s seboj prinaša nova znanja, tehnologije, napredek v avtomatizaciji, digitalizaciji, uporabi umetne inteligence in dekarbonizaciji tovarne. Ta projekt bo posodobil tovarno v skladu s pričakovanji avtomobilske industrije nove generacije in okrepil njeno sodelovanje z lokalnimi deležniki in njeno samooskrbnost. Zaposleni v podjetju Revoz sprejemamo ambicijo, da bomo kot prvi v Renaultu v rekordnem času – samo dveh letih – zagnali projekt novega vozila. Na poti do tega cilja se zahvaljujemo Skupini Renault za zaupanje v kakovost naše tovarne in njenih zaposlenih, Vladi Republike Slovenije za neomajno pomoč ter Mestni občini Novo mesto in lokalnim deležnikom za njihovo stalno podporo.«

Podpisani memorandumom o soglasju navaja možne spodbude, ki jih bo Vlada Republike Slovenije upoštevala. Vključuje možne subvencije, za katere lahko zaprosi investitor, vključno s spodbudami za investicije v opredmetena in neopredmetena sredstva, v razvoj, raziskave in inovacije, za zaposlovanje in preusposabljanje zaposlenih, predvsem pa zagotavljanje konkurenčnosti Slovenije kot industrijske lokacije. Dejanski obseg te podpore bo odvisen od konkretnih vlog investitorja za posamezne ukrepe, o teh pa bo država odločala v skladu s pravili in postopki, ki so določeni v zakonodaji. Danes podpisani memorandum izpričuje voljo vlade, da podpre proizvodnjo in procesni razvoj bodočega električnega Renault Twinga E-Tech ter s tem nadgradnjo Revoza v proizvajalca električnih vozil.

Pomen tovarne Revoz in skupine Renault za slovensko gospodarstvo

Tovarna Revoz Novo mesto je strateško umeščena v osrčje Evrope. Z več kot 50-letno proizvodnjo avtomobilov Renault je tovarna dokazala visoko kakovost in industrijsko učinkovitost.

Bodoči električni Renault Twingo E-Tech bo na trgu čez manj kot dve leti. Kot cenovno dostopen in trajnosten električni mestni avtomobil, izdelan v Evropi, bo bodoči Renault Twingo E-Tech pospešil demokratizacijo električnih vozil s ceno pod 20.000 evrov (pred nakupnimi spodbudami).

Slovenija je lani povišala subvencije za nakup električnih vozil. Za vozila v vrednosti do 35.000 evrov lahko kupci prejmejo 6.500 evrov subvencije.

Skupina Renault v novomeški tovarni Revoz investira predvsem v novo opremo in tehnologije. Za proizvodnjo revolucionarnega električnega mestnega avtomobila bo v tovarni Revoz okrepljen razvoj procesov za inovacije proizvodnih procesov. Koristi od obsežnega izpopolnjevanja in preusposabljanja na področju digitalizacije in proizvodnje električnih vozil bodo imeli tudi zaposleni. Načrtovano je ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest.