Skoči do osrednje vsebine

Varuh človekovih pravic ministru za solidarno prihodnost predal letno poročilo 2023

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina je ministru za solidarno prihodnost Simonu Maljevcu predal letno poročilo za leto 2023. Varuh je ministra ob predstavitvi poročila seznanil z ugotovitvami letnega poročila.
Varuh človekovih pravic predaja letno poročilo za leto 2023

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina in minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac

Ob predaji poročila sta se sogovornika pogovarjala o razmerah v najemniških in neprofitnih stanovanjih, o negi v oskrbovanih stanovanjih, spremembah zakonodaje na stanovanjskem področju, kadrovski problematiki v socialnovarstvenih zavodih in ostalih področjih, v pristojnosti ministrstva. Varuh človekovih pravic je v predstavitvi letnega poročila izpostavil ugotovitve na področjih v pristojnosti ministrstva za leto 2023 in opozoril na nujnost njihove čimprejšnje ureditve.

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob tem poudaril: »Na ministrstvu se zavedamo razsežnosti stisk, ki sodijo med naše pristojnosti. Stanovanjska stiska je denimo vedno hujša, prav zato s to vlado prvič v zgodovini Slovenije sistemsko urejamo to področje. Maja je Vlada Republike Slovenije potrdila naša izhodišča za oblikovanje sistemskega vira financiranja gradnje javnih najemnih stanovanj, ki bo v naslednjih desetih letih zagotavljal 100 milijonov evrov letno za stanovanjske projekte po celotni državi. S tem želimo zagotoviti okrepljeno financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj, kar bo na to področje prineslo stabilnost in predvidljivost.«