Skoči do osrednje vsebine

Institut "Jožef Stefan" pridobil prestižni projekt MSCA COFUND 2024 - SQUASH

Evropska komisija je objavila rezultate razpisa MSCA COFUND 2023, na katerem je bilo izbranih 12 doktorskih in 15 podoktorskih projektov, skupne vrednosti 96,2 milijona evrov.

Med izbranimi podoktorskimi projekti izstopa projekt Slovensko središče za kvantno znanost (angleško Slovenian Quantum Science Hub - SQUASH), ki ga bo koordiniral Institut "Jožef Stefan" (IJS). Projekt je prejel izjemno visoko oceno, 99 odstotkov evalvacijskih točk, in je bil uvrščen na tretje mesto med podoktorskimi projekti. Evropska komisija bo projekt financirala v vrednosti 5,7 milijona evrov, dodatna sredstva pa bo prispevalo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Projekt SQUASH bo vključeval 40 podoktorskih raziskovalk in raziskovalcev iz tujine, ki bodo deležni štipendij za izpopolnjevanje raziskovalnih veščin na štirih ključnih multidisciplinarnih področjih: kvantna teorija, kvantni materiali, kvantna tehnologija in kvantno računalništvo ter informacije. V partnerskem konzorciju projekta sodeluje 43 partnerjev, vključno s petimi podjetji iz Slovenije.

Cilj projekta je razvoj vrhunsko usposobljenih in inovativnih strokovnjakov na področju kvantnih raziskav in tehnologij, ki bodo pripravljeni na izzive druge kvantne revolucije. S široko paleto mednarodnih in medsektorskih napotitev ter programov usposabljanja bodo štipendisti pridobili dodatna znanja in spretnosti, kar bo okrepilo njihove možnosti za poklicni razvoj.

Iskrene čestitke Institutu "Jožef Stefan" za ta izjemni dosežek!

Razporeditev držav po številu prejetih projektov MSCA COFUND 2023

Na spodnji povezavi si lahko ogledate razporeditev držav po številu prejetih projektov MSCA COFUND na razpisu 2023:

MSCA COFUND 2023 - Evropska komisija (v angleškem jeziku)

Ponosni smo tudi na sodelovanje slovenskih institucij, kot sta Univerza na Primorskem in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), v okviru izbranega podoktorskega projekta Momentum Premium (angleško Momentum Premium Postdoctoral fellowship), ki ga koordinira Madžarska akademija znanosti.

Več o izbranih projektih MSCA COFUND 2023 lahko preberete na spletni strani Evropske komisije na povezavi zgoraj.