Skoči do osrednje vsebine

Za prireditve v krajinskem parku moramo imeti bolj jasna merila in kriterije

Na pobudo ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka sta se minister in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković dogovorila glede prestavitve lokacije koncerta Magnifica in nadaljnjega urejanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Minister in župan sta se dogovorila, da se – ne glede na odločitev v upravnem postopku – omenjeni koncert na lokaciji v parku Tivoli ne izvede. Organizator koncerta je že izbral alternativno lokacijo izven parka. »Zadovoljen sem s takšnim zaključkom,« je ob tem povedal minister Novak.

Nadalje sta se dogovorila, da bo Mestna občina Ljubljana (MOL) Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (ZRSVN) zaprosil za pripravo strokovnega predloga izbire načina in obsega omejitve dejavnosti ali rabe, v skladu z 51. členom Zakona o ohranjanju narave, ter predmetni odlok uskladita do konca leta 2024.

MOL ter upravljalec krajinskega parka bosta v sodelovanju z ZRSVN in Ministrstvom za naravne vire in prostor pripravila in sprejela Načrt upravljanja Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, v katerem bosta med drugim določila tudi merila in kriterije za izvajanje in omejitev prireditev. Pri tem je ključna priprava strokovnega gradiva o nosilni zmogljivosti parka, tako da se le-ta izdela do konca leta 2024.

Župan je zagotovil, da do konca leta 2024, ko je predvideno sprejetje načrta upravljanja in uskladitve odloka, množičnih prireditev in dogodkov v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib ne bo.

Minister Jože Novak je kot krajinski arhitekt poznavalec področja urejanja prostora in zagovornik učinkovitega varstva narave. Pri svojem delu spodbuja razvoj zelenih javnih površin, predvsem v smislu povečanja odpornosti na ekstremne vremenske pojave v luči podnebnih sprememb. »Pri posegih v naravo moramo biti zadržani, še posebej, če imamo na voljo alternativne rešitve,« poudarja minister.