Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo občinam pomaga pri sprejemanju občinskih prostorskih aktov za nadomestitvene gradnje

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v zadnjih mesecih z vsemi 23 občinami, v katerih so zaradi posledic lanskih avgustovskih poplav predvidene nadomestitvene gradnje, opravilo vrsto intenzivnih srečanj in posvetov. Z namenom, da bodo občine hitreje in ustrezno lahko izvedle vse potrebno za načrtovane nadomestitvene gradnje.

Priprava in sprejem občinskih prostorskih aktov je v pristojnosti občin, ministrstvo pa jim pri tem pomaga in svetuje. V zadnjem mesecu so se predstavniki ministrstva večkrat srečali s posameznimi predstavniki občin, v katerih so predvidene nadomestitvene gradnje, izvedli skupne posvete, sestanke in terenske obiske. Občine v sklopu svojih izvirnih pristojnosti skrbijo za umeščanje v prostor, ministrstvo pa jim pri tem svetuje in jih usmerja glede lokacij, izbire ustreznega prostorskega akta in glede postopka ter pridobivanja mnenj mnenjedajalcev. Občine se odločajo za pripravo Občinskih podrobnih prostorskih načrtov za obnovo (OPPN za obnovo) ali lokacijskih preveritev po Zakonu o obnovi, razvoji in zagotavljanju finančnih sredstev (LP po ZORZFS).

Pet občin ima ustrezne prostorske akte že sprejete oziroma potrebe po nadomestitvenih nepremičninah pri njih ni več, nekatere so zemljišča za nadomestitvene objekte že zagotovile. »Občine so tiste, ki morajo zagotoviti zemljišča, na katerih lahko nato načrtujemo nadomestitvene gradnje. Mnenje mora seveda podati tudi stroka, da bodo zemljišča poplavno in geološko varna za bivanje naslednjih generacij. Ministrstvo in služba sta se aktivno vključila, da občinam pomagamo postopke izpeljati hitro in učinkovito, da bodo čimprej pripravljena," ob tem poudarja državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben. S predstavniki preostalih 18 občin, ki občinske prostorske izvedbene akte v ta namen še pripravljajo, pa se je v zadnjem mesecu ločeno sestal tudi državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Miran Gajšek, skupaj s sodelavci in predstavniki Službe Vlade za obnovo po poplavah in plazovih ter predstavniki Državne tehnične pisarne ter Direkcije Republike Slovenije za vode. Na sestankih je bil prisoten tudi državni sekretar Leben, ki v kabinetu predsednika vlade skrbi za pravočasno izvedbo popoplavne obnove na področju nadomestitvenih gradenj. Sestankov so se udeleževali predstavniki občine, občinski urbanisti ter v nekaterih primerih tudi izdelovalci prostorski aktov.

Vse občine, v katerih se načrtujejo nadomestitvene gradnje, imajo jasno določene cilje in časovnico, v kakšnem roku morajo sprejeti občinske prostorske akte.

Zagotavljanje zemljišč, priprava prostorskih aktov ter komunalno opremljanje zemljišč je naloga občin, pri čemer jim ministrstvo in pristojne strokovne službe pomagajo in svetujejo. Država bo občinam na podlagi sprejetega sanacijskega programa (Programa za odpravo posledic naravne nesreče 4. avgusta 2023) povrnila upravičene stroške odkupov zemljišč, projektiranja, planiranja in komunalnega opremljanja.

Ministrstvo bo še naprej občinam nudilo stalno pomoč pri vsebinskih vprašanjih, podajanju usmeritev glede postopkov prostorskega načrtovanja in usklajevanju z nosilci urejanja prostora. V prihajajočih mesecih bodo občine, ki imajo največ nadomestitvenih gradenj, ter občine, v katerih predstavlja zagotavljanje nadomestnih zemljišč večji izziv, pozvane na sestanke oziroma bodo organizirani terenski obiski za razreševanje nastalih težav in pospešitev postopkov.