Skoči do osrednje vsebine

Močna nemška delegacija na Ministrstvu za digitalno preobrazbo

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh se je sestala z nemškim zveznim ministrom za digitalizacijo in promet dr. Volkerjem Wissingom. Glavne teme sestanka so bile sodelovanje med državama na področju polprevodnikov, superračunalništva, umetne inteligence, ter potrebe Evrope po digitalni infrastrukturi in digitalna preobrazba gospodarstva.
Srečanje ministrice dr. Stojmenove Duh z nemškim ministrom za digitalizacijo in promet dr. Wissingom z delegacijo

Srečanje ministrice dr. Stojmenove Duh z nemškim ministrom za digitalizacijo in promet dr. Wissingom z delegacijo | Avtor: MDP

Srečanje je zaobjemalo pogovor glede sodelovanja med državama na področju polprevodnikov in superračunalništva, umetne inteligence (UI) in kompetenčnih centrov, uresničevanja evropske zakonodaje ter digitalne politike Evropske unije, ter potreb Evrope po digitalni infrastrukturi in digitalne preobrazbe gospodarstva.

Ministrica je nemškemu kolegu predstavila aktivnosti in načrte Slovenije na področju umetne inteligence, kjer sledimo ciljem Nacionalnega programa za umetno inteligenco (NpUI). Za nas je izredno pomembna etična uporaba UI, zato veliko sodelujemo z Unescom, ki na globalni ravni skrbi, da države članice uresničujejo načela iz priporočil o etični uporabi UI. Pri tem je ministrica izpostavila tudi Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom Unesca, ki deluje v Ljubljani. NA EU ravni pa je pred nami pomembna naloga - implementacija Akta o umetni inteligenci, pri čemer bodo v veliko pomoč zakonodajni peskovniki.

V okviru polprevodnikov smo pripravili razpis za vzpostavitev nacionalnega kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije, ki bo omogočal dostop do tehničnega znanja in izkušenj, podjetjem pa bo med drugim pomagal pri dostopu do drugih infrastruktur, predvsem do platforme za oblikovanje čipov in pilotnih proizvodnih linij. Ministrica je predstavila tudi načrte na področju visokozmogljivega računalništva, kjer želimo vzpostaviti nov superračunalnik, ki bo poleg raziskovalcev namenjen podjetjem in bo pokrival tudi umetno inteligenco.

Imamo dobro pokritost s 5G omrežjem, prizadevamo si za čim prejšnjo odpravo belih lis, saj je dostop do interneta za prebivalce v Sloveniji univerzalna pravica. Prav tako želimo okrepiti interoperabilnost javnih storitev, zato smo vzpostavili Svet vlade za digitalno preobrazbo, ki med drugim koordinira razvoj rešitev in skrbi, da sledijo ciljem interoperabilnosti. 

Minister Wissing je predstavil aktivnosti Nemčije, ki ima podobne cilje in izzive na področju digitalizacije. Povedal je, da izvajajo veliko aktivnosti v okviru osveščanja prebivalcev o uporabi in koristi novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, prav tako vzpostavljajo smernice za uporabo novih tehnologij v državni upravi. Imajo vzpostavljen Nacionalni center za raziskave na področju umetne inteligence, v načrtu pa imajo postavitev centrov odličnosti. Veliko delajo tudi na certifikacijskem sistemu umetne inteligence in na iskanju rešitev v varnem okolju. Povečali so naložbe v sisteme UI, zato se je število zagonskih podjetij na tem področju precej povečalo. Opozoril je, da je potrebno paziti, da Evropska komisija z zakonodajnimi akti ne ovira razvoja inovativnih zagonskih podjetij.

Na področju interoperabilnosti so vzpostavili Svet za boljšo koordinacijo in harmonizacijo rešitev, v katerem sodelujejo ministri, pristojni za digitalizacijo, na nivoju zveznih dežel. Kar se tiče digitalne infrastrukture, sledijo ciljem Nove gigabitne strategije iz leta 2021, kjer imajo - tako kot Slovenija - cilj doseči 100% pokritost celotnega ozemlja z širokopasovno povezavo in 5G omrežjem do leta 2030. Posebno prednost imajo bele lise, saj so uzakonili, da kadar gre za izgradnjo digitalne infrastrukture, prevlada ta interes pred varovanjem okolja.

Oba sogovornika sta se strinjala, da je potrebo okrepiti sodelovanje med državama, saj je v okviru EU potrebno razvijati evropske rešitve, da zagotovimo njeno strateško suverenost in avtonomijo. Dogovorila sta se za izmenjavo dobrih praks in konkretnih rešitev glede razvoja novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, inovativnosti, infrastrukture, digitalnih storitev, polprevodnikov in izvajanja evropske zakonodaje.

Gre za nadaljevanje dobrega sodelovanja med Nemčijo in Slovenijo ter mnogih dosedanjih srečanj na visoki ravni. Ministrstvo za digitalno preobrazbo že sodeluje z Bavarsko na področju podatkov in računalniškega oblaka, v pripravi so še sodelovanja na področju raziskovanja robotike, umetne inteligence in Industrije 4.0, krepitve digitalnih kompetenc in digitalne preobrazbe lokalnih skupnosti.

Poleg ministra Wissinga so na današnjem sestanku sodelovali še dr. Wilhelm Eschweiler, vodja oddelka za zračni promet, dr. Astrid Mohn, vodja pododdelka za zadeve EU in mednarodne odnose, dr. Frank Goebbels, vodja sektorja za temeljna vprašanja evropske digitalne politike, Jim Würz, osebni referent ministra, Hanna Büddicker, služba za odnose z javnostmi, Sebastian Woithe, sektor za digitalno komuniciranje, in Eva-Ricarda Willems, stalna namestnica veleposlanice in vodja oddelka za gospodarstvo.

Iz Ministrstva za digitalno preobrazbo so poleg ministrice dr. Stojmenove Duh na sestanku sodelovali še Mojca Jarc, Mojca Štruc, Mitja Kovačič, Klaudija Koražija in Tjaša Sobočan.