Skoči do osrednje vsebine

Prispevajte k oblikovanju prioritet instrumenta Novi evropski Bauhaus

Evropska komisija je začela javno posvetovanje o vsebinskih prioritetah instrumenta Novi evropski Bauhaus, ki je del Strateškega načrta Obzorja Evropa 2025-2027.

Evropska komisija vabi vse zainteresirane deležnike, da sodelujejo v spletnem posvetovanju, katerega cilj je oblikovanje vsebinskih prioritet instrumenta Novi evropski Bauhaus (NEB), ki je del Strateškega načrta Obzorja Evropa 2025-2027. Instrument NEB, znan tudi kot NEB Facility, predstavlja edinstven večletni ukrep financiranja EU, namenjen transformaciji sosesk skozi trajnostno in vključujoče oblikovanje. Javno posvetovanje bo omogočilo identifikacijo potreb in interesov lokalnih skupnosti ter prepoznavanje najboljših praks za dosego te transformacije.

Instrument NEB povezuje raziskovalno in inovacijsko komponento z vidiki implementacije. Raziskovalna komponenta, podprta z 120 milijoni EUR iz programa Obzorje Evropa, se osredotoča na tri ključna področja:

  • povezovanje zelene transformacije, socialne vključenosti in lokalne demokracije;
  • krožni in regenerativni pristopi k grajenemu okolju;  
  • inovativni pristopi financiranja in novi poslovni modeli za transformacijo sosesk.

Ta področja omogočajo interdisciplinarne raziskave, ki vključujejo družboslovje in humanistiko, ter čez-sektorske rešitve za različna področja javnih politik.

Za dodatne informacije o instrumentu NEB obiščite spletno stran Evropske komisije (v angleškem jeziku).

Sodelovanje v javnem posvetovanju je mogoče preko spletnega vprašalnika (v angleškem jeziku), ki je odprt do 17. septembra 2024.