Skoči do osrednje vsebine

Uspešno izvedena nacionalna delavnica v okviru evropskega projekta CEDAR

Danes se je v Splošni bolnišnici Celje odvila nacionalna delavnica projekta Skupni evropski podatkovni prostori v robustni umetni inteligenci (Common European Data Spaces in Robust AI - CEDAR). Cilj projekta je razvoj visokotehnoloških rešitev skozi tri pilotne projekte za prepoznavanje korupcijskih tveganj.

Namen delavnice je bil zagotavljanje ustreznih podatkovnih virov in oblikovanje scenarijev, skozi katere se bodo testirale razvite tehnološke rešitve v projektu. Ustrezna integracija javno dostopnih podatkovnih virov in oblikovanje ustreznih baz javnih podatkov imata na področju identifikacije indikatorjev za potencialna korupcijska tveganja zelo pomembno vlogo.

Slovenski del mednarodnega projekta je usmerjen v uporabo podatkov in modernih tehnologij za dvig transparentnosti pri upravljanju javnih sredstev ter preprečevanje korupcijskih tveganj v zdravstvenem sektorju.

Iz Slovenije na projektu CEDAR sodelujejo Splošna bolnišnica Celje, Ministrstvo za zdravje, Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, Ministrstvo za digitalno preobrazbo, Policija, tehnološko podjetje SNEP in Inštitut za korporativne varnostne študije. 

V projekt, ki je financiran iz evropskih sredstev programa Horizon, je sicer vključenih 31 partnerjev iz Grčije, Francije, Italije, Španije, Nemčije, Cipra, Luksemburga, Belgije, Ukrajine, Nizozemske in Slovenije.