Skoči do osrednje vsebine

Vlada Tomaža Vesela predlaga kot kandidata za člana Evropske komisije

Vlada je na današnji seji določila predlog kandidature za člana Evropske komisije in ga posreduje Državnemu zboru. Vlada Republike Slovenije kot kandidata za člana Evropske komisije predlaga Tomaža Vesela.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji sklenila, da za člana Evropske komisije predlaga Tomaža Vesela. Gre za izkušenega kandidata, nekdanjega predsednika Računskega sodišča, strokovnjaka v okviru skupne pobude OECD in Evropske unije, namenjene krepitvi javnega upravljanja in spodbujanja družbeno-gospodarske rasti (SIGMA) ter vrhunskega vodjo z bogatim strokovnim znanjem na več področjih, ki izpolnjuje vsa merila, zahtevana v členu 17 Pogodbe o Evropski uniji.

Skladno s členom 17 Pogodbe o Evropski uniji kandidata za člana Evropske komisije predlaga država članica. V Republiki Sloveniji postopek imenovanja ureja 11.b člen Zakona o sodelovanju med državnim zborom in vlado v zadevah EU. Skladno s slednjim sledi predstavitev kandidata pred delovnim telesom državnega zbora, pristojnim za evropske zadeve.

Vir: Kabinet predsednika vlade