Skoči do osrednje vsebine

244. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji je vlada izdala spremembe Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in prilagodila trošarine za energente tako, da ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost.

Uredba o spremembah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov

Vlada je izdala Uredbo o spremembah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba o spremembah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov spreminja višino dodatka za biokomponento, in sicer se priznani delež biokomponente v NMB-95 dvigne s 5 % na 10 %. Spreminja se tudi kotacija za biokomponento v dizlu, in sicer tako, da bo modelska cena odražala dejanske cene, po katerih trgovci kupujejo biokomponento na evropskih trgih.

S sprejetjem uredbe se omogoči trgovcem z naftnimi derivati povrnitev stroškov za dodajanje biokomponente v naftne derivate ter doseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije. Z navedenim ukrepom se bodo maloprodajne cene reguliranih naftnih derivatov spreminjale skladno z določeno formulo izračuna cene, ki vključuje biokomponento tako za dizel kot bencin.

Prva ocena spremembe cene je narejena na podlagi sedaj veljavnih kotacij. Zaradi spremembe se bo cena povišala za 0,009 eur na liter pri bencinu (0,60 %) ter 0,01 eur na liter pri dizlu (0,65%).

V prihodnje se bodo vrednosti za biokomponento spreminjale na 14 dni v okviru izračuna drobnoprodajne cene na podlagi uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov.

Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Vlada prilagodila trošarine za energente

Vlada je danes spremenila Uredbo o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo. Zvišala je trošarino za neosvinčeni bencin, plinsko olje za pogon (dizel) in plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje - KOEL).

Vlada je trošarine prilagodila tako, da se cene energentov ne bodo spremenile. Trošarino za neosvinčeni bencin je zvišala z 0,45824 evra na liter na 0,47588 evra na liter, za plinsko olje za pogon z 0,42538 evra na liter na 0,45008 evra na liter ter za plinsko olje za ogrevanje z 0,15085 evra na liter na 0,18516 evra na liter.

Vlada s prilagoditvijo trošarin ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost, hkrati pa si v luči dodatnih prihodkov iz naslova povečanega tranzitnega prometa prizadeva za javnofinančno vzdržnost.

Vir: Ministrstvo za finance