Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. julija 2024

Neurje

V popoldanskih urah je pas neviht z močnimi nalivi in vetrom dosegel sever in severovzhod države. Linija neviht se je nato počasi začela pomikati proti jugu. Tako smo zabeležili 348 dogodkov na območju regijskih centrov Brežice, Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje. Meteorna voda je zalivala stanovanjske in druge objekte ter ceste, v občini Kamnik je zaradi poplavljanja meteorne vode odneslo cesto. Močan veter je podiral drevesa na ceste, objekte, vozila, električne drogove in odkrival strehe. Zaradi razmočenega terena so se v občini Črna na Koroškem sprožili štirje zemeljski plazovi, pri tem je eden od plazov zasul osebo. V občini Mislinja sta plazova zasula cesti, pri tem je cesta Dovže–Razborca postala neprevozna. Gasilci iz 89 enot so prečrpavali vodo iz objektov, odstranjevali nanose zemljine in kamenja, prekrivali odkrite strehe, odstranjevali podrta drevesa. Ob 16.32 je v Logarski dolini, občina Solčava, zaradi neurja z močnim dežjem voda uničila del planinske poti. Zato je na Okrešlju pri slapu Rinka ostalo ujetih 16 oseb. Posredovali so reševalci GRS Celje in dežurna ekipa GRS Brnik s policijskim helikopterjem. Posadka helikopterja LPE je na varno v Logarsko dolino prepeljala 14 oseb, 2 osebi pa so na varno na klasični način pospremili gorski reševalci GRS Celje. V naselju Podporezen, občina Železniki, pa je v gospodarski objekt udarila strela. Požar so pogasili gasilci PGD Podbrdo, Selca, Železniki, Davča, Sorica, Škofja Loka, Bukovica in Zali Log.

 

Nesreče v gorah: 2

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih: 1

 

Nesreče v cestnem prometu: 3

 

Požari v objektih: 3

 

Požari na prometnih sredstvih: 2

 

Požari v naravi oziroma na prostem: 7

 

Sproščanja nevarnih plinov: 1

 

Nesreče z nevarnimi snovmi: 2

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev: 1

 

Tehnična in druga pomoč: 3

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Opozorilo

Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju (Uradni list RS, št. 20/14), Uprava RS za zaščito in reševanje razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja od 17. julija 2024 na območju občin: Koper, Izola, Piran, Ankaran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren – Kostanjevica, Renče – Vogrsko in Šempeter – Vrtojba.

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti na območju navedenih občin je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete. Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajata poostren nadzor.