Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Felda podpisal pismo o nameri za gradnjo prizidka k Srednji šoli Pietro Coppo Izola

Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, župan Občine Izola Milan Bogatič in ravnatelj Srednje šole Pietro Coppo Izola Alberto Scheriani so v prostorih občine Izola podpisali pismo o nameri za gradnjo prizidka k Srednji šoli Pietro Coppo Izola.

Srednja šola Pietro Coppo Izola namerava v letih 2024–2026 s sofinanciranjem Ministrstva za vzgojo in izobraževanje izpeljati projekt dozidave telovadnice s pomožnimi prostori k obstoječem šolskemu objektu. Parcela, na delu katere je predvidena gradnja, je v občinski lasti. Občina Izola je v ta namen podpisala pismo o nameri z Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, v katerem soglaša z brezplačno odsvojitvijo dela nepremičnine v korist Republike Slovenije za namen izgradnje javnega objekta, ki bo namenjen vzgoji in izobraževanju ter športu.

Območje srednje šole in predvidene telovadnice se nahaja med Zustovičevo in Kosovelovo ulico ter Cankarjevim drevoredom. Bruto površina izbranega projekta novogradnje, ki jo je pripravil Atelje Hočevar, vključuje osnovna vadbena prostora, plesno dvorano oziroma borilnico in fitnes s spremljajočimi prostori telovadnice skupne bruto površine 1950 m2.

Srednja šola Pietro Coppo Izola bo vložila dokumentacijo za pridobitev ustreznih soglasij in se nadeja pridobiti gradbeno dovoljenje še letos. Izvedba je načrtovana v letih 2025–26, po izboru ustreznega izvajalca, izbranega na podlagi javnega naročila.

Nova telovadnica bo namenjena tako srednji šoli z italijanskim učnim jezikom kot tudi Srednji šoli Izola. Če bo izkazan interes, bodo v dogovoru z bodočim upravljavcem stavbe, Srednjo šolo Pietro Coppo Izola, v popoldanskem času vadbeni prostori namenjeni tudi za izvajanje letnega programa športa na lokalni ravni, za kar je pristojna Občina Izola. »Veseli me, da bomo s tem projektom pridobili novo telovadnico za potrebe srednjih šol, na katero Izola čaka že dolgih 30 let. S tem bomo dijakom, mladim športnikom in rekreativcem zagotovili vrhunske pogoje za pouk športne vzgoje, treninge in rekreacijo«, je sklenil župan Milan Bogatič.

Tako je poudaril tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in dodal: »Hvaležen sem občini Izola, ki bo del zemljišča brezplačno odstopila Republiki Sloveniji, zato da bomo potem lahko dali zemljišče v upravljanje Srednji šoli Pietro Coppo Izola in ko bodo urejeni vsi papirji v zvezi z zemljišči, bo naredila vse postopke, da se telovadnica lahko postavi. Načrtujemo, da bi bila zadeva zaključena do septembra 2026. Upam, da bomo s tem dali tudi poudarek gibanju, ki je zelo pomembno.«

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje si tudi sicer na različne načine prizadeva, da bi bilo gibanja v sistemu vzgoje in izobraževanja čim več. Tako je ministrstvo v tem letu sofinanciralo statusne pravice športnikov, vključenih v vzgojno-izobraževalni sistem, in sicer s financiranjem športnih oddelkov v srednjih šolah ter športnimi štipendijami. Ministrstvo je športne oddelke financiralo v višini 64.515 evrov, za štipendije pa je namenilo 308.236 evrov. Poleg tega so bila povečana tudi sredstva za sofinanciranje oddelkov z dodatno športno ponudbo v prvih treh razredih osnovne šole.

Novost je tudi projekt zMigaj!, namenjen ravno srednjim šolam in dijaškim domovom, ki ponuja inovativne gibalne programe za srednješolce. Ministrstvo je za izvajanje programa v okviru Programa evropske kohezijske politike zagotovilo sredstva v višini 4, 5 milijona evrov, od tega 685.000 evrov že za prihajajoče šolsko leto.