Skoči do osrednje vsebine

Sprejet načrt upravljanja kulturnega spomenika – gradu Turjak

Vlada je na redni seji 18. julija 2024 sprejela Načrt upravljanja kulturnega spomenika državnega pomena grad Turjak za obdobje 2024–2028. Načrt je temeljni dokument za zagotovitev trajnega, učinkovitega in usklajenega upravljanja gradu Turjak.

Grad Turjak in območje gradu Turjak imata zaradi kulturnih, arheoloških, krajinskih, umetnostno arhitekturnih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti poseben pomen za Republiko Slovenijo. Zato ju je vlada leta 1999 razglasila za kulturni spomenik državnega pomena z lastnostmi kulturne krajine, umetnostno arhitekturnega spomenika in zgodovinskega spomenika. Na podlagi Zakona o lastninjenju kulturnih spomenikov v družbeni lasti je grad Turjak leta 1999 postal last Republike Slovenije, njegov upravljavec pa Ministrstvo za kulturo. Ministrstvo je v obdobju 2002–2006 obnovilo del gradu. Obnovljeni del je ministrstvo leta 2019 oddalo v najem zasebni gospodarski družbi, ki v njem izvaja muzejsko, razstavno, izobraževalno, prireditveno in gostinsko dejavnost.

Načrt upravljanja gradu Turjak je temeljni dokument za zagotovitev trajnega, učinkovitega in usklajenega upravljanja gradu Turjak in vsebuje pregled kulturnih vrednot, ki jih je posebej treba ohranjati in razvijati, vizijo varstva in razvoja, strateške in izvedbene cilje upravljanja, določbe, ki se nanašajo na upravljavsko strukturo in ukrepe za varstvo pred naravnimi nesrečami, načrt dejavnosti s finančnim okvirom, še posebej za zagotavljanje dostopnosti in upravljanje obiska, kazalnike in način spremljanja izvajanja načrta upravljanja za obdobje od leta 2024 do 2028 ter rok veljavnosti načrta, način dopolnjevanja in spreminjanja načrta.

Načrt je izdelan na podlagi Zakona o varstvu kulturne dediščine, ki določa, da je za vse kulturne spomenike in spomeniška območja, ki imajo upravljavca, treba sprejeti načrt upravljanja, s katerim se določijo strateške in izvedbene usmeritve za celovito ohranjanje kulturnega spomenika ali spomeniškega območja in način izvajanja njegovega varstva.

Obnova gradu Turjak s pripadajočimi pristavami in parkom se bo sofinancirala v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) v vrednosti 8.514.153,78 evra in iz proračuna Ministrstva za kulturo v vrednosti 1.919.780,47 evra. Za redna vzdrževalna dela so sredstva načrtovana v Načrtu razvojnih programov (NRP). V okvirni vir financiranja izvajanja načrta upravljanja sodijo tudi prihodki najemnika.