Skoči do osrednje vsebine

Grožnja z nasiljem v šolah: nadzor pokazal nepravilnosti pri delu policije

Na podlagi odredbe ministra je Direktorat za policijo in druge varnostne naloge opravil izredni nadzor nad delom policije glede potencialne grožnje nasilja v šolah. Gre za primer iz 2. aprila letos, ko je na spletnem portalu 24ur.com ob novici o streljanju v osnovni šoli na Finskem uporabnik objavil komentar »10. aprila bo pa pri nas«. Ta je med javnostjo povzročil vznemirjenje in strah.

Nadzor je pokazal različne nepravilnosti in pomanjkljivosti pri delu policije. Ugotovitve izrednega nadzora je v izjavi za javnost predstavil generalni direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge dr. Darijo Levačić.

»Nadzorniki so ugotovili nepravilnosti, ki se nanašajo na nestrokovno in nedosledno delo znotraj Uprave kriminalistične policije pri evidentiranju ter poslovanju s to informacijo. Dejstvo je, da znotraj Uprave kriminalistične policije niso pravilno reagirali ob prvi prijavi te informacije. Posledično je bila v nadaljevanju reakcija policije neustrezna,« je dejal. Te nepravilnosti so se odrazile v nedoslednem opravljanju vodstvenih nalog strokovnih služb Uprave kriminalistične policije in izvedbi takojšnje, hitre in skrbne policijske preiskave. »Policija je namreč prve neposredne aktivnosti za ugotovitev avtorja spornega zapisa izvedla šele sedmi dan po pridobljeni prvi informaciji, se pravi 2. aprila. Razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa je policija ugotovila šele 11. aprila 2024, se pravi en dan po spornem datumu.«

Iz nekaterih ravnanj policistov je mogoče zaznati razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. Zato smo poročilo o nadzoru odstopili Specializiranemu državnemu tožilstvu, Oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki je pristojen za obravnavo kaznivih dejanj, ki so jih osumljeni policisti. »Kljub ugotovljenim nepravilnostim bi izpostavil, da je slovenska policija preiskavo uspešno zaključila in storilca, ki je sporen komentar zapisal, tudi odkrila,« je izpostavil generalni direktor.

Poudaril je, da je treba ta primer postaviti tudi v kontekstu dogajanj po svetu, kjer prihaja do tragičnih dogodkov v šolah. »S tako splošno grožnjo se je Slovenija srečala prvič, tako da natančnega protokola medsebojnega obveščanja med ministrstvi ni bilo. V času izrednega nadzora je Ministrstvo za notranje zadeve skupaj s Policijo pristopilo k oblikovanju rešitev glede obveščanja pristojnih institucij,« je povedal dr. Levačić. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda in generalni direktor policije mag. Senad Jušić so tako že 14. junija 2024 podpisali dogovor o uporabi Protokola o obveščanju in ukrepanju v primeru groženj v vzgojno-izobraževalnih zavodih

»Verjamem, da bodo vsi že realizirani ukrepi in aktivnosti, ki še sledijo, pripeljali k še učinkovitejšemu delovanju policije in tesnejšemu medsebojnemu sodelovanju pristojnih institucij. Tako bomo vsi skupaj bolje pripravljeni, če bi se tak primer ponovil v prihodnje,« je v izjavi za javnost dejal dr. Levačić. Ob tem je pozval vse, da policiji nemudoma prijavijo kakršne koli grožnje. Le tako namreč lahko policija hitro in učinkovito zavaruje dokaze, odkrije storilca in še naprej zagotavlja visoko stopnjo varnosti v državi.

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti je minister Poklukar policiji že izdal usmeritve in obvezna navodila za njihovo odpravo. O njihovi realizaciji mora policija poročati najkasneje do 2. novembra 2024.

Govorec stoji za sivo govornico, na kateri je slovenski grb. Za njim svetlo ozadje. V zgornjem desnem kotu detajl s kamere.

Izjava za javnost generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge dr. Darija Levačića | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve

1 / 2