Skoči do osrednje vsebine

Sporočilo generalne konzulke Alenke Jerak ob zaključku mandata

Z 31. julijem 2024 zaključujem petletni mandat na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Clevelandu, v katerem sem si prizadevala aktivno predstavljati in promovirati Slovenijo, njeno kulturo, dediščino, turizem in gospodarstvo, znanost, ter posvetiti maksimalno pozornost delovanju tukajšnje slovenske skupnosti.

Obenem pa si tudi prizadevati za gradnjo mostov sodelovanja, prijateljstva in zaupanja med državami in ljudmi v vseh desetih zveznih državah ZDA, ki spadajo pod konzularno jurisdikcijo našega Generalnega konzulata.  

Svoje tokratno diplomatsko poslanstvo zaključujem z veseljem in ponosom, saj mi je bilo predstavljanje svoje domovine Slovenije v ZDA v čast in privilegij.  

V tem času smo razvili in realizirali številne nove promocijske, gospodarske, kulturne in druge projekte in, skupaj s številnimi ameriškimi institucijami in partnerji, premaknili marsikatero mejo mogočega. Pri tem imam v mislih povečanje prepoznavnosti Slovenije in njenih  uspehov na številnih področjih, poglabljanje sodelovanja med slovenskimi in ameriškimi sestrskimi mesti, sodelovanje s političnimi ali gospodarskimi  subjekti ali neprofitnimi organizacijami, s slovenskimi institucijami ali posamezniki. Ponosni smo na povezovanje slovenskih in ameriških podjetij, promocijske aktivnosti slovenskega gospodarstva, predavanja, povezovanje mladih intelektualcev, izvedbo številnih predstavitev vinarjev in slovenske kulinarike, ter organizacijo ali aktivno udeležbo na številnih dogodkih: Slovenski dnevi v Clevelandu, obeležitev Svetovnega dneva čebel in Tradicionalnega medenega zajtrka, izvedbo Dneva državnosti, Dneva samostojnosti in enotnosti ali kulturnega praznika, našo soudeležbo na Kurentovanju in drugih dogodkih.

Z dejanji smo sledili našem motu: "Tu smo za vas, in zaradi vas", ki je bil predvsem namenjen  srčni in zavedni slovenski skupnosti v Ohiu, Pensilvaniji, Illinoisu, Indiani, Minnesoti in Wisconsinu. Opazujoč njihova prizadevanja, številne prostovoljne aktivnosti in izražanje pripadnosti vsemu, kar je slovenskega, me je navdajalo s posebnim spoštovanjem. Še posebej pa me veseli, da so se zavedanje etične pripadnosti, povezovanje in sodelovanje v zadnjem času močno okrepili, da so se številne institucije prilagodile času in se jim pridružujejo srednje in mlajše generacije slovenskih izseljencev.  

Iskrena hvala vsem, s katerimi sem imela čast in privilegij sodelovati v minulih letih – sodelavkam na Generalnem konzulatu,  Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlaništvu v Washingtonu DC, tukajšnji slovenski skupnosti in ameriškim partnerjem, posameznim službam našega ministrstva (Kulturni sklad, Projektni gospodarski sklad), saj brez njihove pomoči in razumevanja ne bi mogli realizirati toliko uspešnih projektov!

Veliko uspehov še naprej in vse dobro!