Skoči do osrednje vsebine

Zaključena oddaja vlog za izvedbo agromelioracij na kmetijskih zemljiščih

Predmet JR je bila podpora za naložbe v izvedbo agromelioracij na kmetijskih zemljiščih v skladu z zakonom, ki ureja kmetijska zemljišča, razen izvedba agromelioracij na komasacijskih območjih. Poleg agromelioracij po zakonu, ki ureja kmetijska zemljišča, je predmet javnega razpisa tudi izvedba agromelioracij v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev.

Višina razpisanih nepovratnih sredstev za 1. javni razpis za podukrep 4.3: Podpora za naložbe v infrastrukturo, povezano z razvojem, posodabljanjem ali prilagoditvijo kmetijstva in gozdarstva OPERACIJA: Izvedba agromelioracij na kmetijskih zemljiščih je znašala 4.928.677 evrov.

Javni razpis je bil objavljen 12. aprila 2024, vnos vlog pa je potekal od 6. maja 2024 do vključno 26. julija 2024, do 14.00 ure.

Oddanih je bilo 7 vlog, s katerimi so vlagatelji zaprosili za 1.541.541,58 evra.

Z razpisom se je krepila aktivnost za odpravo posledic po lanskoletnih poplavah, za izboljšanje lastnosti tal in dostopov na kmetijska zemljišča. Iz tega vidika je bil upravičen strošek odvoz naplavin in plavja ter sanacija manjših plazov v skladu z zakonom, ki ureja obnovo, razvoj in zagotavljanje finančnih sredstev. Med upravičeni stroški za nezahtevne agromelioracije po Zakonu o kmetijskih zemljiščih pa so bili uvrščeni stroški: dobava in vgradnja betonskega prepusta, nasipavanje lokalno izkopanega materiala humusa v debelini do 0'3 m, novogradnja ali rekonstrukcija poljske poti, planiranje oziroma izravnava zemljišča, odstranjevanje drevja in grmičevja ter sajenje trave – travne mešanice, primerne za travnike.

Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na javni razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev kot tudi stroški, ki so nastali pred vložitvijo vloge na javni razpis in se nanašajo na škode zaradi poplav v avgustu 2023, vendar ne pred 4. avgustom 2023.

Do podpore so upravičeni tudi morebitni splošni stroški do vključno 15 odstotkov skupne priznane vrednosti naložbe, ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe.

Nepovratna sredstva so zagotovljena na proračunski postavki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), 221062 Program razvoja podeželja 14-20 EURI EU. Delež sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja znaša 100 odstotkov.