Skoči do osrednje vsebine

245. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na dopisni seji sklenila, da bo v Severno Makedonijo za pomoč pri gašenju požarov napotila helikopter Slovenske vojske s posadko. V svet javnega zavoda Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna je imenovala novega predstavnika ustanovitelja, Primoža Prosinka.

Vlada je sprejela odločitev, da se Republiki Severni Makedoniji, na podlagi zaprosila prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, zaradi posledic obsežnih požarov v naravnem okolju zagotovi reševalno pomoč helikopterja Cougar Slovenske vojske s podporo pripadnikov Enote za hitre intervencije Uprave RS za zaščito in reševanje. Napotitev je predvidena za obdobje do 5 dni, s začetkom 1. avgusta 2024. 

Severna Makedonija se spopada z obsežnimi gozdnimi požari, predvsem v severnih, vzhodnih in južnih regijah, ki povzročajo veliko škodo in tudi žrtve, razmere pa se lahko glede na napovedi še poslabšajo.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Vlada je sprejala sklep, da s 1. avgustom 2024 zaradi odstopne izjave razreši članico sveta javnega zavoda Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, Darijo Lesnjak. Za preostanek mandata, to je od 2. avgusta 2024 pa do 12. aprila 2027, se kot novega predstavnika ustanovitelja imenuje Primoža Prosinka.

Vir: Ministrstvo za solidarno prihodnost