Skoči do osrednje vsebine

Evropska unija in Singapur sta zaključila pogajanja o prelomnem Sporazumu o digitalni trgovini

Sporazum o digitalni trgovini je dopolnilo Sporazuma o prosti trgovini med Evropsko unijo in Singapurjem iz leta 2019, ki je od svoje uveljavitve pomembno utrdil dolgoletne gospodarske vezi med partnericama.

Sporazum o digitalni trgovini trgovinsko partnerstvo v času, ko se več kot polovica trgovine s storitvami v EU izvaja digitalno, prenaša še na digitalno področje. Sporazum določa pravila o digitalni trgovini in olajšuje čezmejni pretok podatkov med partnericama. S tem bo okrepil trgovinsko povezavo s Singapurjem in zagotovil dodatne gospodarske priložnosti. Podjetjem in potrošnikom bo omogočil, da bodo lahko sledili hitro razvijajoči se naravi digitalnega gospodarstva.

Sporazum zagotavlja zavezujoča pravila, ki med drugim:

  • krepijo zaupanje potrošnikov, vključno s strogimi pravili o neželeni pošti in izboljševanjem varstva potrošnikov na spletu;
  • zagotavljajo predvidljivost in pravno varnost za podjetja, na primer s priznavanjem pravne veljavnosti in izvršljivosti elektronskih pogodb ter omogočanjem uporabe elektronskih podpisov, kar bo še posebej koristilo mikro, majhnim in srednjim podjetjem;
  • podjetjem iz EU poenostavljajo nudenje storitev strankam v Singapurju neposredno iz EU;
  • urejajo čezmejni pretok podatkov, vključno s prepovedjo neupravičenih ukrepov za lokalizacijo podatkov;
  • naslavljajo prisilni prenos tehnologije, vključno z zaščito izvorne kode pred nepooblaščenim razkritjem;
  • prepovedujejo carinske dajatve na elektronske prenose ter
  • zagotavljajo popolno spoštovanje varstva zasebnosti in osebnih podatkov v skladu s pravnim okvirom EU.

Sporazum je z vključenim naborom pravil, ki določajo visoke standarde za digitalno trgovino, ambiciozen in sodoben sporazum. To poudarja ključno vlogo EU in Singapurja pri oblikovanju svetovnih pravil o digitalni trgovini.

Pogajanja o digitalni trgovini s Singapurjem so se začela v juliju 2023 in se zaključila v zelo hitrem času, 25. julija 2024. Po uspešno zaključenih notranjih postopkih za potrditev sporazuma obeh partneric bosta sledila uradni podpis in njegova sklenitev.

Sporazum je sicer del ambicije EU, da se s svetovnimi partnerji dogovori o posodobljenih pravilih digitalne trgovine. To se že odraža v vključitvi poglavji o digitalni trgovini v nedavne sporazume o prosti trgovini z Združenim kraljestvom, Čilom in Novo Zelandijo ter v pravilih o čezmejnem pretoku podatkov, sklenjenih z Japonsko. Trenutno potekajo o teh vsebinah pogajanja z Republiko Korejo.