Skoči do osrednje vsebine

Mladi iz Evrope predstavili Slovenijo in njene običaje ter zgodovino

Natečaj bavarskega Ministrstva za izobraževanje in kulturo »Nemci in njihovi vzhodni sosedje - mi v Evropi« je bil v prejšnjem šolskem letu posvečen Sloveniji. Tema natečaja je bila »Evropa med Alpami in Jadranom – Slovenija. Odkrijte raznolikost!« Taka tekmovanja spodbujajo zgodovinsko, politično, etnološko in kulturno izobraževanje ter pomembno prispevajo h krepitvi evropskega povezovanja.

Učenci in dijaki nagrajenih šol iz Slovenije, Bavarske, Avstrije, Češke in Poljske so se na tridnevni zaključni prireditvi med 23. in 25. julijem 2024 zbrali v tudi za Slovence pomembnem kraju Rothenburg ob der Tauber, kjer je v času izdaje prvih knjig v slovenskem jeziku služboval protestantski duhovnik Primož Trubar.

Slavnostne podelitve nagrad se je z Generalnega konzulata v Münchnu udeležil tudi konzul Gregor Jovan.

Med predstavljenimi temami so bili slovenski športni uspehi, slovensko čebelarstvo, kulinarika, poezija Franceta Prešerna, popotovanja in življenje Alme Karlin, idrijske čipke in še marsikaj. Skupaj se je natečaja udeležilo več kot 4.500 učencev in dijakov z Bavarske in drugih srednje- in vzhodnoevropskih držav (npr. Češke, Poljske).

S petimi učitelji so v idilični Rothenburg ob der Tauber pripotovali tudi učenci in dijaki s Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, Gimnazije Šolskega Centra Slovenske Konjice, Osnovne šole Bakovci, Osnovne šole Idrija in Osnovne šole Cerkno.

Nekaj fotoutrinkov z zaključne prireditve si lahko ogledate zgoraj, še več informacij o projektu, ki ga bavarsko Ministrstvo za izobraževanje in kulturo organizira vsaki dve leti, pa je na voljo na uradni spletni strani www.oestlichenachbarn.de.