Skoči do osrednje vsebine

Zavezništvo za jezikovne tehnologije in ohranjanje raznolikosti ter kulturnega bogastva

V začetku letošnjega leta je bilo na pobudo držav članic Evropske unije s strani Evropske komisije ustanovljeno Zavezništvo za jezikovne tehnologije (angleško Alliance for Language Technologies – European Digital Infrastructure Consortium, ALT-EDIC). Vodi ga Francija. Gre za nov mehanizem za večdržavne projekte, vzpostavljen v okviru programa politike digitalnega desetletja 2030.

Poslanstvo ALT-EDIC je razviti skupno evropsko infrastrukturo na področju jezikovnih tehnologij, zlasti velikih jezikov in drugih temeljnih modelov umetne inteligence. Prizadeva si za izboljšanje evropske konkurenčnosti, povečanje evropskih podatkov in drugih ustreznih virov ter ohranjanje evropske jezikovne raznolikosti in kulturnega bogastva.

Akcijski načrt ALT-EDIC se osredotoča na pet tematskih področij: podatki, obstoječi jezikovni modeli, novi jezikovni modeli, evalvacija, certificiranje in normalizacija ter kreiranje ekosistema.

Slovenija vidi povezovanje v ALT-EDIC kot nadaljevanje projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju in projekta PoVeJMo. Pričakujemo, da bomo v okviru tega projekta prišli do lastnega velikega jezikovnega modela, hkrati pa bo to okolje, ki bo raziskovalcem in gospodarstvu omogočalo nadaljnje razvojno delo in vzpostavitev končnih rešitev za uporabnike.

ALT-EDIC se je do sedaj že prijavil ali sodeluje v okviru prijav na razpise Evropske komisije. Tokrat je odprta nova možnost za prijavo v okviru razpisa DIGITAL-2024-BESTUSE-07-MULTICOUNTRY: Accelerating the best use of technologies - Support to the implementation of Multi-Country Projects (MCPs), kjer iščejo zainteresirane evropske inkubatorje, ki bi bili pripravljeni priključiti se konzorciju. Predlagane organizacije bodo izbrane na podlagi izbire ALT-EDIC-a z namenom čim boljše prijave projekta.

Na nivoju ALT EDIC se oblikuje posebna delovna skupina, ki bo pripravljala prijavo za ta razpis. Iščemo osebo, ki ima znanja in izkušnje s področja pisanja/priprave evropskih projektov in inkubiranja. Prvo zasedanje je predvideno v zadnjem tednu avgusta.

Povratne informacije pričakujemo do petka, 2. avgusta 2024, do 12.00, za dodatne informacije pa se lahko obrnete na kontakt: jurij.dolzan@gov.si