Skoči do osrednje vsebine

Služba za obnovo prejela zadnja strokovna mnenja za objekte iz seznama, ki bodo odstranjeni

Državna tehnična pisarna (DTP) je Službi za obnovo po poplavah in plazovih včeraj posredovala zadnja strokovna mnenja za objekte iz evidentiranega seznama, ki je bil objavljen 8. januarja 2024. Na seznamu je bilo 343 objektov. To pomeni, da so bili vsi objekti, ki so bili objavljeni na seznamu, strokovno pregledani in ima vladna služba zanje ustrezno strokovno podlago za nadaljnje aktivnosti.

Po celovitem strokovnem pregledu so strokovnjaki geološke, hidrološke, gradbene, statične in drugih strok ugotovili, da je od prvotno 343 objektov s preventivnimi ukrepi možno zagotoviti varnost za osebe in njihovo premoženje za 85 objektov. Na podlagi terenskih ogledov strokovnih služb, predlogov lokalne skupnosti in pobud posameznikov bodo na seznam dodatno uvrščenih še nekateri dodatni objekti.

Strokovna mnenja za zadnje objekte, ki jih je pripravila DTP, bo obravnaval Svet Vlade RS za obnovo. Po potrditvi bodo s strokovnimi mnenji in osnutkom sklepa seznanjeni lastniki objektov, prav tako bodo javno razgrnjeni.

Na dan 1. avgust 2024:

  • vlada je sprejela 4 sklepe za 73 objektov, ki bodo odstranjeni in je ugotovljena javna korist;
  • sklep za 7 objektov je v postopku za sprejem na seji Vlade RS, sklep s 50 objekti pa je še v medresorskem usklajevanju;
  • osnutek sklepa za 116 objektov je v javni razgrnitvi do 7. avgusta 2024 in
  • Svet vlade za obnovo ima v obravnavi 16 strokovnih mnenj.