Skoči do osrednje vsebine

Komuniciranje znanosti v Sloveniji

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je pripravilo prvi pregled področja, in sicer v obliki analize stanja in priporočili za izboljšave na področju komuniciranja znanosti v Sloveniji. Pri nastanku dokumenta so sodelovali predstavniki Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, ter zunanja strokovnjaka dr. Zarja Muršič in dr. Sašo Dolenc.

V današnjem času, ko nova znanstvena spoznanja in hiter tehnološki razvoj vse pogosteje vplivajo na delovanje družbe, je kakovostno komuniciranje znanosti postalo pomembno orodje za celovito informiranje javnosti. Dokument poudarja ključno vlogo komuniciranja znanosti pri širjenju zanesljive znanstvene vednosti ter opisuje ključne korake za učinkovito upravljanje in izvajanje te dejavnosti v Sloveniji.

Namen dokumenta je jasno, pregledno in strnjeno predstaviti trenutno stanje komuniciranja znanosti v Sloveniji ter predlagati izboljšave. Dokument temelji na obstoječih primerih teorije in prakse komuniciranja znanosti, na osnovi česar oblikuje konkretne smernice za vzpostavitev in nadaljnji razvoj tega področja. Pri tem obravnava različne perspektive, vključno z javno-političnim vidikom, vidikom financiranja znanosti in vlogo ključnih akterjev v znanstveni skupnosti.

Na podlagi analize stanja in praks v Sloveniji, drugih evropskih državah ter na ravni EU so v dokumentu povzete ključne aktivnosti za krepitev komuniciranja znanosti v Sloveniji:

  1. Profesionalizacija komuniciranja znanosti
  2. Vključevanje komuniciranja znanosti v raziskovalno prakso
  3. Finančna in institucionalna podpora
  4. Nagrade in priznanja
  5. Usklajevanje s politiko odprte znanosti
  6. Vzpostavitev izobraževanja, infrastrukture in mrež
  7. Spremljanje in analiza učinkovitosti komuniciranja znanosti
  8. Normativna opredelitev pojma komuniciranje znanosti

Predlagane aktivnosti so podrobneje opisane v dokumentu, ki je v celoti na voljo na povezavi: Komuniciranje znanosti v Sloveniji

Pregled področja komuniciranja znanosti predstavlja priložnost za celovito razpravo in razmislek o morebitnih prihodnjih ukrepih na tem področju ter služi kot vodilo za tiste akterje, ki bi želeli okrepiti svoje aktivnosti na področju komuniciranja znanosti.