Skoči do osrednje vsebine

Ob obletnici uničujočih poplav

V nedeljo, 4. avgusta, bo minilo eno leto od katastrofalnih poplav, najhujše naravne nesreče v zgodovini samostojne Slovenije, ki je prizadela večji del države. Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo v okviru popoplavne pomoči uspešno naslovili akutno bivanjsko krizo ljudi, ki so v poplavah izgubili svoje domove oziroma so se morali iz njih izseliti, ker niso bili primerni za varno bivanje.

Izvedli smo štiri ključne ukrepe.

  1. Za ljudi, starejše od 65 let, smo zagotovili krizne namestitve v domovih za starejše občane. 38 ljudem, ki so se morali izseliti iz svojih domov, smo zagotovili krizne namestitve v socialnovarstvenih zavodih. Večinoma je šlo za osebe, starejše od 65 let, ki smo jim uredili začasno namestitev v domovih za starejše, kjer so bivali do vrnitve v domače okolje. Za njihove namestitve smo zagotovili 40 tisoč evrov. 
  2. Organizirali smo izjemne dodelitve javnih neprofitnih stanovanj. V skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) je bilo realiziranih 41 izjemnih dodelitev neprofitnih stanovanj prizadetim v poplavah. 
  3. Tretji ključni ukrep je bil zagotovitev nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti. Gre za primere, ko so si ljudje, ki so jim poplave uničile domove, začasno nastanitev uredili pri sorodnikih ali prijateljih, Ministrstvo za solidarno prihodnost pa jim je zagotovilo finančna sredstva, da so lahko v novem začasnem gospodinjstvu prispevali za stroške bivanja. Na Ministrstvu za solidarno prihodnost smo do vključno julija 2024 zagotovili 94 tisoč evrov za nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti. Gre za 110 upravičencev iz 23-ih občin. 
  4. Ob tem se v okviru socialnovarstvene mreže izvajajo ukrepi za sanacijo stavb, ki so bile poškodovane v poplavah in neurjih. Program odprave posledic neposredne škode, nastale zaradi poplav na področju javnih socialnovarstvenih zavodov, je Vlada Republike Slovenije potrdila januarja letos. Iz državnega proračuna se je za letošnje leto za izvedbo ukrepov za obnovo stvari v državni lasti zagotovilo sredstva v višini 2,21 milijona evrov. V program odprave posledic škode, ki smo ga pripravili na ministrstvu, je bilo vključenih več objektov in pripadajočih zemljišč na območju Koroške, Gorenjske in Osrednjeslovenske regije. Sanacijska dela se izvajajo oziroma se njihova izvedba pripravlja.