Skoči do osrednje vsebine

Poplave 2023: Po letu dni

»Arso je dogodek napovedal že nekaj dni prej in seveda smo ga pričakovali, a nihče ni računal na tako hude posledice,« pove poveljnik Civilne zaščite (CZ) Srečko Šestan v najnovejši epizodi vladnega podkasta GOVSI, posvečeni prvi obletnici katastrofalnih poplav, ki so prizadele kar dve tretjini ozemlja Slovenije.

Dvanajst mesecev po uničujoči ujmi smo pripravili pregled škode in zbrali podatke o poteku popoplavne obnove. Celovita obnova bo dolgotrajna, saj vključuje ukrepe za sanacijo in nadgradnjo infrastrukture ter različne oblike nadaljnje pomoči prizadetim. Napredek pri reševanju najbolj ogroženih objektov lahko spremljate tudi na novi spletni strani o odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023.

Usklajen potek intervencije ključen za reševanje življenj

O obsegu katastrofalnih poplav avgusta 2023 največ povedo zgodbe posameznikov in statistika. Številke so tokrat res zgovorne: 4. avgusta 2023 so bili na 122 merilnih postajah na 74 rekah po vsej državi preseženi pragovi visokih voda, ocenjena povratna doba izrednih padavin pa je bila celo 250 let ali več. Tri največje slovenske reke – Sava, Drava in Mura – so hkrati poplavljale, najhuje pa so bila prizadeta območja ob Savinji, Meži, Mislinji in Kamniški Bistrici. Zato ne preseneča, da so na številki 112 tistega dne zabeležili skoraj 14 tisoč klicev. Kasneje je bilo evidentiranih 15.517 prizadetih lokacij, evakuiranih pa več kot 8.000 ljudi.

Prvi odziv je bil namenjen reševanju življenj. Takoj je bilo aktiviranih več kot 470 poklicnih in prostovoljnih gasilskih enot, pri sanaciji posledic se je na prošnjo Slovenije hitro odzvala tudi mednarodna skupnost. Že v prvih urah so na pomoč priskočili tudi številni prostovoljci. Njihova vloga med intervencijo in prvo sanacijo je vsekakor ena bolj pozitivnih zgodb ob tej naravni nesreči. Dnevno jih je namreč pri odpravi posledic pomagalo tudi do osem tisoč. Največ, skoraj dvanajst tisoč pa jih je bilo na teren napotenih 14. avgusta, ki ga je vlada razglasila za dan solidarnosti.  

Končna ocena škode tri milijarde evrov, do 24. julija 2024 805 milijonov evrov za sanacijo

Ocenjevanje škode se je začelo zelo hitro po poplavah. Takojšnja ocena škode je pokazala, da je prizadetih 183 občin, v 79 občinah pa so bili huje poškodovani vodovodni in kanalizacijski sistemi. Končna ocena neposredne škode znaša 2.999,8 milijona evrov. Največ škode je bilo na vodotokih, cestni infrastrukturi, gradbeno-inženirskih objektih, kot so mostovi, stavbe, kulturna dediščina in podobno. Ocenjena škoda v gospodarstvu znaša 384,6 milijona evrov za 1.240 oškodovancev, na kmetijskih zemljiščih pa 70,9 milijona evrov.

Ob tem je treba poudariti, da je prvič doslej država vsem oškodovancem – od občin, ki so morale izvajati prve intervencije in sanacijo, prek podjetij do fizičnih oseb – na podlagi ocene škode omogočila izplačilo predplačil. Tako so bila do konca leta 2023 vsem občinam, ki so oddale zahtevke, izplačana predplačila v višini do 40 odstotkov ocenjene škode za nujno sanacijo občinske infrastrukture (218,5 milijona evrov), fizičnim osebam, lastnikom poškodovanih stanovanj in hiš smo zagotovili predplačila za obnovo v višini 20 odstotkov ocenjene škode (34,6 milijona evrov), 230 milijonov evrov pomoči v obliki predplačil in povračil je bilo zagotovljenih gospodarstvu in 4,3 milijona evrov za škodo na kmetijskih objektih.

Tudi prave informacije lahko rešujejo življenja

V prvi fazi intervencije je bilo ključnega pomena tudi sprotno informiranje javnosti. Urad vlade za komuniciranje je v sodelovanju z Upravo za zaščito in reševanje ter pristojnimi resorji takoj vzpostavil sistem dnevnih novinarskih konferenc, po umiritvi razmer na terenu pa tudi občasne terenske briefinge. Izjemno pomembno vlogo pri podajanju informacij je imel poveljnik Civilne zaščite, saj je s svojim značilnim načinom komuniciranja tudi v tako izrednih razmerah deloval zelo pomirjujoče. Vlada je v najkrajšem možnem času vzpostavila tudi klicni center 114 za čim boljše informiranje prebivalcev, ki so v poplavah utrpeli škodo. Svetovalci so do zdaj odgovorili na 12.000 klicev in obiskali ter svetovali 83 posameznikom v 13 občinah, ki jih je ujma najbolj prizadela.

Petletni sanacijski program in spletna stran po-poplavah.si

A tudi med obnovo je dostop do relevantnih informacij nujen. Poveljnik CZ Srečko Šestan v najnovejšem podkastu GOVSI poudari, da bo obnova objektov in območij dolgotrajna, potrpljenje ljudi, ki so bili v tej naravni nesreči oškodovani, pa pogosto na preizkušnji.

Vlada je maja potrdila petletni sanacijski program v skupni vrednosti 2,33 milijarde evrov, ki zajema ukrepe za obnovo občinskih infrastrukturnih in drugih javnih objektov, obnovo objektov za izvajanje dejavnosti, obnovo poškodovanih objektov vodne infrastrukture (v ustrezno funkcionalno stanje odporno na podnebne spremembe), izvedbo geotehničnih ukrepov – sanacijo zemeljskih plazov, obnovo kulturne dediščine in naravnih vrednot, obnovo poškodovanih stavb v zasebni lasti in izvajanje nadomestitvene gradnje.

Ker se zavedamo, kako težko je čakati na obnovo svojega doma ali izgradnjo novega, smo za lažje spremljanje odločanja glede zasebnih objektov vzpostavili novo spletno stran o odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Tako so na enem mestu zbrane vse ključne informacije v zvezi s potekom obnove, prikazan pa je tudi postopek odločanja glede objektov, ki so bili v poplavah avgusta 2023 najbolj ogroženi in z vidika varnosti po mnenju stroke niso primerni za obnovo.  

Ob obletnici najobsežnejših poplav v Sloveniji prilagamo tudi kratek dokumentarni film, ki osvetljuje ukrepe države za odpravljanje posledic poplav in sanacijo infrastrukture ter nudi vpogled v oblike pomoči prizadetim. Vanj smo vključili tudi osebne zgodbe ljudi, ki so bili v poplavah prizadeti ter opisali njihov položaj. Besedo o odzivu občin smo dali tudi županom in ne nazadnje prostovoljcem, ki so izkazali nesebično solidarnost s prizadetimi prebivalci.