Skoči do osrednje vsebine

Pregled dezinformacij: Iskreno miroljubno nameščanje raket

Minil je še en teden, ko bi v Kremlju radi imeli tako maslo kot topove. Za Rusijo ni protislovja med rožljanjem z jedrskim orožjem, pozivanjem k popolnemu izbrisu Ukrajine in med uporabo diplomatske mreže za prikazovanje zaskrbljenosti glede mirne rešitve vojne pred svetovnim občinstvom.

Zjutraj lahko mirno poziva k bombardiranju evropskih prestolnic, popoldne pa se pritožuje nad »agresivnim Zahodom«. Takšna skoraj shizofrena dihotomija je ključna značilnost kremeljskega dezinformacijskega aparata.

Nobeno presenečenje ni, da je Kremelj to sprevrženo logiko uporabil tudi za olimpijske igre v Parizu. Po mesecih pritoževanja, kako nepravično je olimpijska skupnost obravnavala Rusijo, in izkoriščanja vsake priložnosti za širjenje dezinformacij, da bi diskreditiral igre in njihove organizatorje, se je Kremelj udobno preusmeril v primerjavo Rusije kot vsega dobrega in spodobnega na tem svetu z olimpijskimi igrami kot moralno pokvarjenim, odvratnim spektaklom brezbožnega poganstva. Razvozlajmo te kremeljske laži, logične zmote in manipulacije z informacijami.

Odposlanec za mir ... pod ruskimi pogoji

Ko je postalo jasno, da »denacifikacija« in »demilitarizacija« Ukrajine ne bo trajala le tri dni, se je kremeljski aparat za dezinformacije posvetil temi miru in si skušal prvi prilastiti to zgodbo. Razvoj kremeljske »mirovne zgodbe« dejansko spremljamo že od prvih dni vojne. Od govorjenja o miru med namernim napadanjem na ukrajinsko civilno infrastrukturo in uporabe pozivov k miru za upravičevanje nadzora nad nezakonito priključenimi ozemlji do zatrjevanja, da ima ruska vojna miroljuben namen, prikazovanja Ukrajine in Zahoda kot ovir pri doseganju miru, diskreditiranja legitimnih mirovnih prizadevanj in prikazovanja diktatorskih ultimatov kot resničnih mirovnih predlogov.

Prejšnji teden se je zdelo, da je kremeljske mešetarje z dezinformacijami neprijetno presenetil obisk ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe v Pekingu, zato so pohiteli zmanjševat prikrito živčnost, ki jo je ta obisk povzročil v Moskvi. Ta teden se zdi, da so kremeljska trobila prejela nove ukaze in z okrepljenim zagonom bruhala laži ter dezinformacije o kakršnih koli možnostih za mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino.

Ko je Sergej Lavrov, vzorni lažnivec na čelu ruskega zunanjega ministrstva, potoval po jugovzhodni Aziji, se je tudi sam lotil predstavljanja manipulativnega stališča Kremlja o miru poslušalcem v regiji. Tudi tu ni bilo presenečenj. Rusija je golob miru, Ukrajini in Zahodu se ne da zaupati, Putin pa je nekaj najboljšega, kar je doletelo človeštvo.

Če je ideja neizpodbitna, napadite motiv

Prvo prokremeljsko dezinformacijsko vodilo je bilo kot vedno diskreditirati prizadevanja Ukrajine in jo prikazati kot neiskreno državo, ki je resnični mir ne zanima. To zgodbo je dopolnjeval tudi poskus vnašanja razkola z zatrjevanjem, da »kijevski režim« (pogosto uporabljena prokremeljska žaljivka za ukrajinsko vlado) ne upošteva volje ukrajinskega ljudstva o pogajanjih o miru z Rusijo. Nato so se pojavili poskusi utrjevanja ideje, da je Putinov mirovni predlog-plus-ultimat najboljše, na kar lahko upa Ukrajina. Nenavaden način izražanja iskrenosti in odprtosti Kremlja za mir, še posebej s strani ruskega vodilnega diplomata v Združenih narodih.

Ruski dezinformatorji, ki želijo »dokazati« neiskrenost Ukrajine, se nazadnje zatečejo k ukrajinski predsedniški uredbi, ki prepoveduje vsa pogajanja s Putinom. Po izkrivljenem mnenju Kremlja to dokazuje, da so vsi ukrajinski znaki odprtosti za pogajanja z Rusijo le zvijača za zavlačevanje z namenom ponovne okrepitve oboroženih sil. Vendar pa odlok prepoveduje le neposredna pogajanja z glavnim vojnim zločincem Putinom, ne pa z Rusijo kot tako. Takšne neprijetne podrobnosti ne podpirajo kremeljske zgodbe, zato so hitro pozabljene.

Logična zmota

Češnja na kremeljski dezinformacijski torti absurdov je prišla med Putinovim nagovorom ob ruskem dnevu mornarice. Poleg običajnega sklicevanja na veličino Rusije, ki jo je poosebljal Peter Veliki, je bila to za Putina še ena priložnost, da skrbno preverjeni mednarodni javnosti posreduje sporočilo o »agresivnem Zahodu« in »miroljubni Rusiji«.

Putinova tirada naj bi bila odgovor na sporazum med ZDA in Nemčijo o nameščanju orožja dolgega dosega v Nemčiji, ki bo po njegovih besedah Rusijo prisilil, da usmeri svoj raketni arzenal proti Zahodu.

Na prvi pogled se morda zdi logično. Le da se stvari časovno ne ujemajo povsem. Nemčija in ZDA sta svoje načrte objavili šele pred nekaj tedni, Rusija pa svoj raketni arzenal pripravlja že več let. Od premestitve jedrskih raket iskander-M v Kaliningrad leta 2016 do dejanskega odstopa od Pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega (pogodba INF) leta 2019 zaradi razvoja in uporabe z INF neskladnih raket 9M729, do nameščanja ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusijo leta 2023.

V tem okviru so vse izjave Rusije o »ustavitvi enostranskega moratorija« o namestitvi raket ne le nepomembne, temveč tudi povsem absurdna logična zmota, saj Rusija de facto ni spoštovala nobenih moratorijev, naj bodo enostranski ali ne. Poleg tega ni popolnoma jasno, kako grožnje zahodni Evropi z ruskimi raketami iskander in cirkon kažejo na iskrenost Kremlja pri mirovnih pogajanjih s komer koli.

Brezbožni pogani na Seni

Kremeljski dezinformacijski vražički seveda niso mogli zamuditi priložnosti za norčevanje in posmehovanje olimpijskim igram v Parizu. Prokremeljsko poročanje je do konca razkrilo rusko homofobno obsedenost z instrumentalizacijo napadov na skupnost LGBTIQ+ za namene dezinformiranja.

Ker je otvoritvena slovesnost olimpijskih iger v Parizu odmevala po vsem svetu, sledila pa ji je polemika, so kremeljski glasniki sprožili nov plaz s sovraštvom nabitih dezinformacijskih napadov, v katerih so Rusijo brez oklevanja prikazali kot braniteljico »tradicionalnih vrednot« proti »zmagoslavju liberalizma« na gnilem Zahodu. Večinoma je šlo tudi za narejeno zaskrbljenost zaradi usode krščanstva v Evropi. V nekaterih skrajnih primerih so se spustili tako nizko, da so prepletli antisemitizem z običajnim sovražnim govorom Kremlja proti pripadnikom skupnosti LGBTIQ+.

Nazadnje so nekateri prokremeljski mediji izkoristili tudi napačno razlago sklicevanja na Dionizovo gostijo kot poklon Zadnji večerji Leonarda da Vincija, da bi sodelovali pri še eni priljubljeni kremeljski zabavi – obtoževanju Zahoda, da je brezbožen in poganski. Tako kot pri diskurzu proti LGBTIQ+ že nekaj časa spremljamo tudi nezdravo obsedenost Kremlja s Satanom. Prav nič nas ni presenetilo, da je Kremelj takoj videl znake satanizma na spektakularnem praznovanju svobode, enakosti, bratstva in pravega olimpijskega duha na obrežju Sene.

Ta teden pod drobnogledom EUvsDisinfo tudi

  • Ena najhujših prokremeljskih taktik manipulacije z informacijami je diskreditacija žrtev ruskih zločinov s trditvijo, da niso resnične. Ko so ruske rakete zadele otroško bolnišnico v Kijevu, je Kremelj hitel zatrjevati, da so okrvavljeni ljudje v bolnišnici Ohmatdit igralci. Na enak način je Kremelj skušal razširiti to pošastno laž po usmrtitvi nedolžnih ljudi v Buči ali po bombardiranju porodnišnice v Mariupolu. Kremeljski cikel laži in zanikanja je vedno enak. V tem primeru je Kremelj s pomočjo izmišljenih videoposnetkov z »zdravniki« in »policisti«, ki naj bi jih upodabljali igralci, poskušal zavrniti žrtve in diskreditirati Ukrajino. Majhna podrobnost pa se je izmuznila njegovemu nadzoru. Ukrajinski zdravniki in policisti nosijo povsem drugačne uniforme.

  • Kremelj rad projicira lastne kolonialne in imperialistične ambicije na druge, kar je v skladu s pojmom »vplivnih območij« iz hladne vojne. Odličen primer take projekcije je trditev, da skuša Zahod Srednjo Azijo osamiti od Moskve in Pekinga. S takšnimi trditvami želi Kremelj diskreditirati poglobljeno sodelovanje med srednjeazijsko regijo in zahodnimi državami ter uveljaviti imperialistično prepričanje, da je Srednja Azija na območju geopolitične prevlade Rusije. EU in ZDA priznavata pomen suverenosti in strateške avtonomije srednjeazijskih držav, kar velja tako za posamezne države kot za regijo. Ni treba poudarjati, da sodelovanje v pobudah EU ali ZDA ne izključuje članstva v Evrazijski gospodarski uniji, Skupnosti neodvisnih držav ali Organizaciji dogovora o skupni varnosti. EU podpira regionalno povezovanje na vseh območjih sveta.

  • Če gre verjeti kremeljskim dezinformatorjem, je »dolga roka« Washingtona za vsem, kar se dogaja po svetu. Prejšnji mesec so v Kremlju trdili, da so ZDA vpletene v poskus državnega udara v Boliviji, ta mesec trdijo, da proteste v Venezueli nedvomno financira Washington. Dejansko so te neutemeljene obtožbe del dolgotrajne kremeljske zgodbe obtoževanja Zahoda, češ da sponzorira »barvne revolucije«. Kremelj pogosto in lažno prikazuje ljudske proteste po vsem svetu kot dogodke, ki jih podpihujejo iz tujine, pogosto ZDA in Zahod. To dezinformacijsko zgodbo so med drugim uporabili pri protestih v Gruziji, Armeniji, Ukrajini, na Češkem, v Bolgariji, Belorusiji, na Slovaškem, v Hongkongu in drugod. Ne pustite se preslepiti.

Avtor: EUvsDisinfo | 1. avgust 2024

Novičnik je v angleškem in slovenskem jeziku s povezavami na novice dostopen na spletni strani EUvsDisinfo.