Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: "Sloveniji je uspel zgodovinski met"

Premier dr. Robert Golob in državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost Vojko Volk sta po včerajšnji uspešni operaciji izmenjave obsojencev med zahodnimi zavezniki in Rusko federacijo danes podala izjavi.
Predsednik vlade Golob in državni sekretar Volk za govorniškima pultoma

Izjava predsednika vlade Goloba in državnega sekretarja Volka | Avtor: Bor Slana/STA

Državni sekretar Volk je v uvodu povzel kratko zgodovino dogajanja in povedal, da se je predsednik vlade vse od aretacije ruskih vohunov decembra leta 2022 zavzemal za njihovo izmenjavo. »Leto dni so o tem v popolni tajnosti potekali pogovori z rusko stranjo. Letos februarja, ob robu münchenske varnostne konference, pa je na srečanju s podpredsednico ZDA Kamalo Harris dozorel načrt za skupno izmenjavo obsojencev, v katero je bila vključena tudi Nemčija. Julija letos je bila izmenjava izpeljana,« je povedal državni sekretar Volk.

Premier dr. Golob je v nadaljevanju povedal, da je od prvega dne verjel, da nam lahko ta podvig uspe. »V pogajanjih te vrste, še posebej, ko potekajo v popolni tajnosti, je ključno osebno zaupanje med voditelji. S predsednikom ZDA gospodom Bidnom sem nazadnje govoril včeraj zvečer, ko se je zahvalil meni osebno in slovenskemu narodu za ta ključni doprinos, da je lahko prišlo do reševanja nedolžnih življenj iz ruskih zaporov,« je povedal premier dr. Golob.

»Sloveniji je uspel zgodovinski met,« je poudaril premier. »Uspelo nam je, pa četudi samo za kratek trenutek, v dobro zgodbo povezati tako Združene države Amerike kot tudi Rusijo. S tem je Slovenija ponovno dokazala, da je moč, ki jo imamo na mednarodni sceni, bistveno večja od naše velikosti,« je zaključil premier dr. Golob.