Skoči do osrednje vsebine

Za obnovo po poplavah ministrstvo do sedaj namenilo 34,5 milijona evrov sredstev

Mineva leto od uničujočih poplav, ki so prizadele Slovenijo. Ministrstvo je v tem času pripravilo devet različnih oblik pomoči v skupni vrednosti 85,5 milijonov evrov in do sedaj namenilo 34,5 milijona evrov sredstev.

Avgustovske poplave so močno prizadele tudi kmetijska gospodarstva. Zaradi poplav in plazov je prizadetih 183 od 212 občin, od tega 104 huje. Skupna škoda. katera vključuje škodo nastalo na kmetijskih stavbah, kmetijskih in gozdnih zemljiščih, hidromelioracijskih sistemih, strojih in opremi, zalogah, živalih in kmetijskih pridelkih ter škodo v ribištvu in akvakulturi, se ocenjuje na 237 milijonov evrov. 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (ministrstvo) je za odpravo posledic škode po poplavah in zemeljskih plazovih v kmetijstvu, gozdarstvu ter ribištvu in akvakulturi pripravilo tri programe in številne odloke:

Program odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v primarni kmetijski proizvodnji, zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023

Za odpravo posledic materialne škode na sredstvih, ki je zajeta v programu, je v letu 2024 zagotovljenih do 4 milijone evrov. Pomoč po programu se dodeli v višini 45 odstotkov oziroma največ v višini 60 odstotkov pri škodi na strojih in opremi ter za škodo, nastalo zaradi uničenja zalog, ki so bili zavarovani proti naravni nesreči, kakršno je utrpel upravičenec.

Na podlagi programa je bilo do sedaj izdanih 180 odločb s skupnim zneskom nekaj več kot 1 milijon evrov.

Program odprave posledic škode v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo v sektorju ribištva in akvakulture, zaradi poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023

Program je izdelan na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 in na podlagi Končne ocene neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z več dnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta 2023, ki jo je Vlada Republike Slovenije obravnavala in potrdila na 78. redni seji dne 26. oktobra 2023.

Škoda v gospodarstvu, ki se nanaša na škodo na stvareh v sektorju ribištva in akvakulture, znaša nekaj več kot 1 milijon evrov. S programom se državna pomoč za odpravo posledic škode na stvareh v sektorju ribištva in akvakulture zaradi poplav 4. avgusta 2023 nameni mikro, malim in srednjim podjetjem. Upravičencem se lahko zagotovi do 60 odstotkov sredstev od ocenjene škode. Od tega je za državno pomoč za škodo zaradi poplav namenjenih do 632.172 evrov.

Program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe od 3. do 7. aprila 2023, neurij s točo od 10. maja do 1. avgusta 2023 in poplav od 3. do 6. avgusta in od 28. do 31. avgusta 2023

Za odpravo posledic škode nastale na kmetijskih pridelkih, ki je zajeta v programu, je v letu 2024 zagotovljenih do 15.700.000 evrov, od tega za škodo, ki so jo na kmetijskih pridelkih povzročile poplave do 2.600.000 evrov.

Upravičencu se dodelijo sredstva v višini do največ 30 odstotkov ocene neposredne škode ali za območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost do največ 40 odstotkov ocene neposredne škode. Pomoč bo upravičencem izplačana do konca leta 2024.

Obnova gozdnih cest

Poplave so močno poškodovale tudi gozdne ceste in sicer zaradi intenzivnega površinskega odtoka vode ter posledično zemeljskih plazov ter usadov. Gozdne ceste so pomembne za gospodarjenje z gozdom in omogočajo dostop do posameznih naselij in kmetij. Skupno je bilo poškodovanih 2626 km gozdnih cest, kar predstavlja 22 % vseh gozdnih cest na območju Slovenije. Oceno škode je pripravil Zavod za gozdove Slovenije, pri čemer je upošteval dolžino poškodovanih cest, popis potrebnih sanacijskih del in oceno stroškov sanacije.

Ministrstvo je v mesecu aprilu v skladu s 84. členom Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev 69 občinam , ki so jih prizadele poplave in zemeljski plazovi dne 4. avgusta 2023, izdalo informativne izračune, ki so podlaga za financiranje obnove poškodovanih gozdnih cest iz proračuna Republike Slovenije. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sredstva dodelilo na podlagi končne ocene škode, ki jo je 25. oktobra 2023 potrdila vlada. Sredstva se bodo izplačevala v dveh obrokih, in sicer prvi obrok predstavlja 40 odstotkov dodeljenih sredstev, drugi obrok pa bo izplačan po vložitvi zahtevka za izplačilo, ki se ga lahko vloži po izvedbi vseh potrebnih del. Skrajni rok za vložitev zahtevka je 30. september 2028. Izplačilo prvega obroka sredstev za obnovo poškodovanih gozdnih cest v višini 17,1 milijonov evrov je bilo izvršeno v mesecu juliju 2024.

Izplačilo prvega obroka sredstev bo prizadetim občinam omogočilo začetek sanacijskih del, katerih cilj je ponovna vzpostavitev prevoznosti ter obnova poškodovanih gozdnih cest, kakor tudi omogočanje nemotenega dostopa do posameznih naselij ter kmetij. Gozdne ceste imajo ključno vlogo pri gospodarjenju z gozdovi in zagotavljanju splošnokoristnih funkcij gozda, zato je njihova obnova nujna za normalizacijo razmer in zagotavljanje varnosti prebivalcev.

Poleg zgoraj omenjenih programov in ostalih oblik pomoči je ministrstvo pripravilo tudi naslednje pomoči:

  • Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode po poplavah vreden 3,7 milijonov evrov. Izplačila so bila izvedena decembra,
  • Odlok o zagotavljanju nujne finančne pomoči za ublažitev premoženjske škode na kmečkih in poslovnih stavbah ter kmetijskih zemljiščih zaradi poplav in plazov avgusta 2023. Finančna sredstva so bila zagotovljena iz kmetijske rezerve Evropske unije za leto 2024 in sicer v višini 8,6 milijonov evrov. Izplačila kmetom so bila izvršena v aprilu,
  • Javni razpis za ukrep 5.2 Obnova kmetijskega zemljišča in potenciala kmetijske proizvodnje, ki sta bila prizadeta zaradi naravnih nesreč, slabih vremenskih razmer ali katastrofičnih dogodkov (Izplačilo 106 kmetijskim gospodarstvom v višini 7,8 milijona evrov),
  • Javni razpis za podukrep M4.1 – Naložbe v zmanjševanje emisij toplogrednih plinov (166 kmetijskih gospodarstev zaprosilo za 13,9 milijonov evrov),
  • Enkratna solidarnostna pomoč kmetom v višini 668,21 evrov

Poleg vseh do sedaj omenjenih ukrepov je vlada na svoji seji sprejela tudi odlok in program za odpravo posledic škode v kmetijstvu zaradi pozebe, neurij s točo in poplav na kmetijskih pridelkih leta 2023. sta bila sprejeta odlok in program. Za izplačila po obeh programih bo zagotovljenih 18 milijonov evrov.