Skoči do osrednje vsebine

246. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Na današnji dopisni seji se je vlada seznanila z odgovorom na interpelacijo o delu in odgovornosti, ki je bila vložena zoper ministrico za digitalno preobrazbo, in podprla odgovor ministrice.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh v celoti zavrača vse očitke, ki jih omenja vložena interpelacija

Vlada se je seznanila z odgovorom na interpelacijo o delu in odgovornosti, ki je bila vložena zoper ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh, in podprla odgovor ministrice.

Ministrica za digitalno preobrazbo odgovarja na interpelacijo o njenem delu in odgovornosti, ki jo je 8. julija 2024 podala skupina poslank in poslancev Državnega zbora, s prvopodpisano Jelko Godec.

Ministrica v celoti zavrača vse očitke o sumu nevestnega dela v službi in oškodovanja javnih sredstev, sumu oškodovanja davkoplačevalcev in javnih financ, neučinkovitega in negospodarnega upravljanja z javnimi sredstvi pri nakupu 13.000 prenosnih računalnikov, zavajanja javnosti, neuresničevanja obljub ter opustitve dolžnega ravnanja. Vse aktivnosti so bile izvedene skladno z zakonodajo, transparentno, učinkovito in z gospodarnim upravljanjem javnih sredstev. Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti jasno določa upravičence do izposoje računalniške opreme. Temeljni namen zakona oziroma mehanizma je zagotavljanje digitalne vključenosti prebivalstva, hkrati pa bo delovanje mehanizma prispevalo k ozaveščanju o bolj trajnostno naravnani digitalni preobrazbi. 

Vir: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Informacija o nameravanem podpisu Skupne izjave Slovenije in Mongolije

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z informacijo o nameravanem podpisu skupne izjave Slovenije in Mongolije, katere namen je spodbujanje in poglabljanje sodelovanja na področjih, ki so prednostnega pomena za obe državi ter skladni s pobudami obeh predsednikov.

V okviru političnih konzultacij, obiskov ter dvostranskih pogovorov ob robu mednarodnih dogodkov sta strani identificirali področja sodelovanja v obojestranskem interesu, kot so vloga žensk pri ohranjanju svetovnega miru, trajnostni razvoj (upravljanje z gozdovi), usposabljanja mirovnikov, krepitev gospodarskega sodelovanja in sodelovanja na področju turizma.
Skupno izjavo bosta - v sklopu uradnega obiska predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar v Mongoliji 20. in 21. avgusta 2024 – podpisala slovenska predsednica in predsednik Mongolije Ukhnaa Khurelsukh.

Vir: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve