Skoči do osrednje vsebine

V lanskem letu urejenih 1800 novih parkirnih mest za kolesa na železniških postajah in postajališčih

V letu 2023 je bilo v sodelovanju Direkcije za infrastrukturo z Ministrstvom za okolje, podnebje in energijo ter podjetjem SŽ-Infrastruktura, d. o. o. urejenih 1800 parkirnih mest za kolesa na 67 železniških postajah in postajališčih.

Med letoma 2020 in 2023 je bilo na 171 železniških postajah in postajališčih urejenih 7.760 parkirnih mest za kolesa. Od tega je 420 parkirnih mest namenjenih za izposojo koles in 238 parkirnih mest za izposojo električnih koles. Gre za površine, ki so na voljo za oddajo občinam in lokalnim skupnostim, saj je izposoja koles ključni element strategije mobilnosti v prihodnjih letih. Vse površine so urejene s tlakovanjem, kovinskimi nadstrešnicami, visokimi stojali in urbano opremo, kot so koši, klopi in servisni stebrički za popravila koles. Zagotovljena je tudi varnost uporabnikov, saj so na nekaterih lokacijah parkirna mesta varovane z videonadzorom.

Projekt je financiran s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo iz Sklada za podnebne spremembe. Vrednost vseh izvedenih del je 8,90 milijona evrov.